Prijeđite na glavni sadržaj

IRB-ovim znanstvenicama objavljen rad u PNAS-u

19.8.2010.

Zahvaljujući jedinstvenoj ekspertizi IRB-ovih znanstvenica s difraktometrom, aparatom kojim se mogu snimati kristali makromolekula dr. sc. Marija Luić i Nives Ivić dale su veliki doprinos radu: Homologs of aminoacyl-tRNA synthetases acylate carrier proteins and provide a link between ribosomal and nonribosomal peptide synthesis odredivši prostornu strukturu enzima koji vjerojatno sudjeluje u neribosomskoj sintezi proteina. 

Rad je objavljen u časopisu Proceedings of the National Accademy of Sciences of the United States of the America (PNAS) (IF=9.432), a napisan je u suradnji sa znanstvenicima s Prirodoslovno-matematičkog fakulteta: dr. sc. Ivanom Weygand-Đurašević, dr. sc. Markom Močibobom i dr. sc. Silvijom Bilokapić te dr. sc. Timmom Maierom i dr. sc. Nenadom Banom sa Swiss Federal Institute of Technology, u okviru zajedničkog UKF projekta.

Rezultati rada pojašnjavaju evoluciju makromolekula koje sudjeluju u ribosomskoj i neribosomskoj biosintezi proteina, ukazujući na zajedničko porijeklo sintetaza i novootkrivenih enzima. Iako je istraživanje primarno temeljno, od potencijalnog je farmakološkog značaja i već je pobudilo interes farmaceutske industrije.

IRB-ovim znanstvenicama objavljen rad u PNAS-u

Kontaktirajte nas

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.