Prijeđite na glavni sadržaj

IRB partner na HORIZON projektu FunTomP PRIMA inicijative

10.6.2021.
IRB partner na HORIZON projektu FunTomP PRIMA inicijative

Video konferencijom partnera, održanom od 27. do 28. svibnja 2021., obilježen je službeni početak projekta FunTomP (Functionalized Tomato Products) financiranog Okvirnim programom EU za istraživanja i inovacije (HORIZON 2020).

Institut Ruđer Bošković partner je na projektu koji okuplja 16 partnera iz zemalja Sredozemlja (Turska, Libanon, Italija, Španjolska, Portugal, Tunis, Grčka, Hrvatska) u sklopu PRIMA inicijative (Partnerstvo za istraživanja i inovacije na mediteranskom području) čiji je cilj razviti zajednička inovativna rješenja za sustave poljoprivrede, prehrane i opskrbe vodom. 

Projekt povezuje stručnjake u razvoju inovativnih prehrambenih proizvoda temeljenih na preusmjeravanju tradicionalnih mediteranskih recepata i sastojaka usmjerenih na potrošače, kako bi se zadovoljila potražnja potrošača u smislu zdravstvene ispravnosti, jednostavnosti pripreme, prihvatljivosti okusa i upotrebe sastojaka koji iskorištavaju lokalna biološka raznolikost također kao element kulturnog identiteta.

Naime, mediteranska prehrana, osim po okusu, ali još važnije po sposobnosti sprečavanja raznih kroničnih bolesti, zdrava je dijeta koja se sastoji od različitih komponenata koje sinergijski djeluju na postizanje ovog učinka. Tri sastojka koja igraju važnu ulogu u zdravoj mediteranskoj prehrani su maslinovo ulje rajčice i povrće. Mediteranska prehrana nalazi se UNESCO popisu nematerijalne kulturne baštine čovječanstva.

Međutim, prehrambene navike stanovništva mediteranskog stanovništva promijenile su se tijekom posljednjih desetljeća s negativnim zdravstvenim posljedicama poput porasta pretilosti i učestalosti nezaraznih bolesti (kao što su dijabetes, srčani napadi, rak).

U središtu razvoja je nutritivna vrijednost razvijenih prehrambenih proizvoda uz usredotočenost na nove ekološki prihvatljive prehrambene tehnologije radi očuvanja zdravlja i kvalitete tih proizvoda. Stoga će se tijekom razvoja novih funkcionalnih proizvoda s povećanim bioaktivnim sadržajem primijenit nove netoplinske tehnike obrade koje su manje destruktivne i isplativije kako bi se povećao rok trajanja s minimalnim učinkom na hranjivu vrijednost.

Nadalje, cilj je razvoj inovativnih rješenja i metoda usmjerenih na poboljšanje kontrole kvalitete u lancima opskrbe poljoprivredno-prehrambenim proizvodima.

Sudionici video konferencije

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.