Prijeđite na glavni sadržaj

IRB predstavio projekt vrijedan milijun eura za jačanje istraživačkih kapaciteta u fizici

5.2.2016.
IRB predstavio projekt vrijedan milijun eura za jačanje istraživačkih kapaciteta u fizici

Na Institut Ruđer Bošković (IRB) znanstvenici Zavoda za teorijsku fiziku danas su predstavili europski projekt 'RBI-T-WINNING' za jačanje istraživačkih kapaciteta u fizici kojeg Europska unija financira s iznosom od skoro milijun eura u sklopu OBZOR 2020 programa za istraživanje i inovacije. 

Uz ravnatelja Instituta Ruđer Bošković dr. Tomu Antičića, svečanost je otvorio g. Branko Baričević, predstavnik Europske komisije u Republici Hrvatskoj, koji je čestitao znanstvenicima IRB-a na dobivenom projektu i snažnom povezivanju s europskim institucijama. Naglasio je kako na taj način znanstvenici IRB-a ne pridonose samo ugledu svoje institucije, već i snažnijem pozicioniranju hrvatske znanosti u Europskom istraživačkom prostoru.

Ministar znanosti, obrazovanja i sporta prof. dr. sc. Predrag Šustar čestitao je 'Ruđeru' na uspjehu u povlačenju sredstava iz iznimno kompetitivnog OBZOR 2020 programa te pohvalio trud znanstvenika IRB-a u internacionalizaciji znanosti.

Posebno se u svojem obraćanju referirao na ne baš optimistične brojke, koje je ravnatelj IRB-a prikazao u prezentaciji, o konstantom značajnom smanjenju državnih sredstava u posljednjih nekoliko godina, a koja danas prvenstveno služe za pokrivanje troškova hladnog pogona te obećao da će u suradnji sa znanstvenicima raditi da se te brojke promjene.

Obećao je kako će biti zahtjevan pregovarač, dobar sugovornik, uvijek otvoren za dijalog i prijatelj znanosti. Također je naglasio kako IRB u svim svojim djelatnostima i projektima uvijek mora imati na umu nacionalne interese pri čemu se posebno referirao na suradnju s gospodarstvom i zaključio kako će transfer znanja iz istraživanja u gospodarstvo biti nešto na čemu će njegovo ministarstvo inzistirati u ovom mandatu.

U zaključku ministar je čestitao teorijskim fizičarima, posebno voditelju projekta dr. sc. Fabriziju Nestiju, što će ovim projektom naročito pridonijeti obrazovanju prijeko potrebnog novog kadra.

Nakon uvodnog dijela dr. sc. Željko Crljen, predstojnik Zavoda za teorijsku fiziku, dao je zanimljiv pregled širokog spektra znanstvenih istraživanja kojima se bave teorijski fizičari na IRB-u od onih usmjerenih ka razumijevanju osnovnih principa i pojava u prirodi do proučavanja novih materijala i složenih sustava. 

Naglasio je kako na ovim istraživanjima znanstvenici Zavoda za teorijsku fiziku IRB-a surađuju s kolegama s vodećih europskih istraživačkih institucija te su postigli visoku prepoznatljivost u međunarodnoj zajednici, što je rezultiralo i brojnim publikacijama u uglednim znanstvenim časopisima poput Naturea, Physical  Review Letters i mnogih drugih, kao i uspješno ostvarenim portfeljem kako domaćih, tako i međunarodnih projekta. Tako, trenutno teorijski fizičari rade na sedam kompetitivnih projekata čija je vrijednost u iduće 3 godine 1,368 milijuna EURa i 3,4 milijuna kuna.

Dr. Crljen naglasio je kako je unatoč izvrsnim rezultatima koje naši teorijski fizičari postižu, njihova konkurentnost ugrožena sve manjom financijskom potporom znanstvenim istraživanjima.

Naime, posljednje tri godine izostalo je financiranje Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta u slučaju znanstvenih novaka, a kao rezultat toga većina studenata koji su diplomirali fiziku napustilo je Hrvatsku kako bi svoj doktorat odradili na međunarodnim institucijama.

Zahvaljujući ovom projektu Zavod za teorijsku fiziku IRB-a moći će napokon ojačati svoje istraživačke kapacitete, što će omogućiti povećanje njihove kompetitivnosti na svjetskoj znanstveno istraživačkoj skali, zaključio je Crljen

Dr.sc. Fabrizo Nesti nadovezao se na ovo izlaganje i istaknuo kako će projekt voditi u jače uključivanje domaćih znanstvenika u vrhunske tokove znanosti i konkuriranje za istraživačke projekte iz EU fondova, te ojačati potencijal za transfer znanja u gospodarstvo, kao i za obrazovanje novih generacija vrhunskih istraživača.

Ove ciljeve znanstvenici Zavoda za teorijsku fiziku IRB-a ostvarit će u partnerstvu s vodećim europskim istraživačkim institucijama i to: International School of Advanced Studies (SISSA) u Italiji, the Laboratoire de Physique Theorique d'Orsay (LPT) of CNRS/Université Paris Sud u Francuskoj, the Ludwig Maximilian University (LMU) u Njemačkoj i Niels Bohr Institute (NBI) u Danskoj.

''Osim što će našim znanstvenicima ovaj projekt omogućiti veću mobilnost, koja je preduvjet za izvrsnu znanost, te stjecanje novih znanja u partnerstvu s vodećim europskim istraživačkim institucijama, projekt će omogućiti i prijenos znanja široj znanstvenoj zajednici putem posjeta vodećih europskih istraživača.'' – zaključio je Nesti.

Projekti Instituta poput 'RBI-T-WINNING' projekta, kruna su višedesetljetnog sustavnog rada znanstvenika IRB-a prema uspostavi izvrsnosti, te su izgrađeni na čvrstom temelju kojeg čini deset OBZOR 2020 kompetitivnih projekata vrijednih 6 milijuna eura, kao i bliska suradnja s vrhunskim hrvatskim i svjetskim tvrtkama.

Zaključeno je danas kako svi spomenuti projekti IRB-a uvelike pridonose i jačanju ugleda kako IRB-a, tako i hrvatske znanstveno-akademske zajednice u Europi i svijetu te da s obzirom na danas rečeno IRB s optimizmom čeka buduće korake novog resornog ministra.

Ovaj projekt financira Europska unija u sklopu programa za istraživanje i inovacije za razdoblje 2014. - 2020. godine - OBZOR 2020, a prema Ugovoru EU H2020 CSA-2015 broj 692194

NAPOMENA: Sadržaj ove vijesti isključiva je odgovornost Instituta Ruđer Bošković i ni na koji se način ne može smatrati da odražava gledišta Europske unije

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.