Prijeđite na glavni sadržaj

IRB predstavio portal znanja Baltazar

18.6.2012.
IRB predstavio portal znanja Baltazar

Foto: Ratko Mavar

U razvijenim zemljama znanost je motor pokretanja gospodarstva. Putem portala znanja Baltazar želi se prvenstveno pokazati gospodarstvenicima u Hrvatskoj, ali i svijetu čime sve Institut Ruđer Bošković raspolaže - rekao je na današnjem predstavljanju novog projekta IRB-a, voditelj projekta dr. Hrvoje Zorc. (LIDER)

Riječ je o prvom portalu znanja i znanstvenih usluga u Hrvatskoj na kojem će se moći naći svi projekti i istraživanja Instituta Ruđer Bošković i Sveučilišta u Rijeci, a projekt je vrijedan 500 tisuća eura.

Na taj način gospodarstvenici mogu brzo i jednostavno pristupiti ekspertima u pojedinim područjima te pronaći odgovarajuće partnere za realizaciju projekta. Putem takve suradnje akademska zajednica ostvarit će svoju društvenu misiju (postati generator razvoja gospodarstva), a poslovni sektor će putem inovativnih projekata stjecati konkurentsku prednost na tržištu.

Na forumu su predstavljeni potencijalni sektori IRB za suradnju s gospodarstvenicima. Dr. Karolj Skala predstavio je ICT sektor koji se prvenstveno bavi razvojem računarstva i tehnologije. Taj sektor je napravio u skopu eScience tehnologije te pomoći znanosti i gospodarstva 15 europskih projekata. Također su predstavljeni projekti i tehnologije u sektorima nanoznanosti i bioznanosti te bio-perspektivne znanosti. Dr. Tarzan Legović prikazao je pak što sve IRB može istraživati u sektoru okoliša. Neki od primjera bili su istraživanje količine droga u otpadnim vodama ili koliko turista može dnevno posjetiti nacionalni park.

Kontaktirajte nas

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.