Prijeđite na glavni sadržaj

IRB se pridružio European Marine Boardu

22.7.2013.
IRB se pridružio European Marine Boardu

IRB se pridružio obitelji od 35 članica jedinstvene strateške europske organizacije za istraživanje mora i oceana te razvoj novih tehnologija  - Europskom odboru za istraživanja mora (European Marine Board – EMB). Odluka o učlanjenu IRB-a prihvaćena je na nedavnom sastanku EMB-a održanom u Bergenu u Norveškoj.

IRB je prepoznao važnost istraživanja područja Jadrana kao jednog od naših glavnih resursa za razvoj i rast ekonomije. Naime, nedavni ulazak Hrvatske u Europsku uniju postepeno će donijeti povećanje u kretanju ljudi, roba i usluga Jadranskim morem, što očuvanje morskih staništa i osiguranje održivog razvoja mora čini još većim izazovom, između ostalog, i za hrvatske znanstvenike. Učlanjenje u EMB predstavlja korak koji će omogućiti IRB-u da bude u stalnom doticaju s najnovijim trendovima u području znanosti o moru te da sudjeluje u kreiranju europske politike vezane za istraživanje mora i priobalja te razvoja novih tehnologija.

Od svog osnivanja 1995. EMB djeluje kao platforma za promicanje pojačane suradnje znanstvenika i istraživača u području znanosti o moru na europskoj razini. S vremenom se EMB nametnula kao dinamična, inovativna i kreativna organizacije koja uz pomoć svojih članova i kroz suradnju sa širom znanstvenom zajednicom aktivno radi na unaprijeđeniju europske političke agende u području istraživanje mora te danas igra važnu ulogu u promicanju važnost znanosti i tehnologije u održivom razvoju i upravljanju morima i oceanima. Kroz djelovanje stručnih radnih skupina, objavljivanje strateških pregovaračkih stajališta i otvorenim forumima na kojima se okupljaju sudionici iz svijeta znanosti, politike i gospodarstva donose se važne smjernice u području istraživanja, tehnologija i inovacije od strateškog značaja za Europu.

Članovi EMB-a doprinijeli su razvoju i provedbi Europske strategije za istraživanje mora i pomorstva koju je Europske komisija usvojila u rujnu 2008., a danas aktivno sudjeluju u kreiranju Horizon 2020 programa u sklopu preporuka Glavnoj upravi za istraživanje i razvoj pri Europskoj komisiji o razvoju mehanizama i inicijativa za unapređenje programa podrške i obrazovanja u području znanosti o moru.

Kontaktirajte nas

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.