Prijeđite na glavni sadržaj

IRB sudjeluje u razvoju novih materijala u sklopu plana EU za razvoj cirkularne ekonomije

28.9.2022.
IRB sudjeluje u razvoju novih materijala u sklopu plana EU za razvoj cirkularne ekonomije

dr. sc. Zdravko Siketić

Znanstvenici Laboratorija za interakcije ionskih snopova sudjeluju u velikom europskom istraživačko-infrastrukturnom projektu ReMade@ARI vrijednom 13,8 milijuna eura. Projekt se provodi u sklopu plana Europske unije (EU) za razvoj cirkularne ekonomije, a znanstvenici laboratorija nudit će usluge analize novih i naprednih materijala na IRB-ovom sustavu Tandem akceleratora. Koordinator projekta je Helmholtz-Zentrum Dresden-Rossendorf (HZDR).

Akcijski plan Europske unije za razvoj cirkularne ekonomije usvojen je u ožujku 2020. s ciljem smanjenja oslanjanja na prirodne resurse i poticanja održivog razvoja i rasta. Također, jedan je od glavnih elemenata europskog akcijskog plana Green Deal kojim EU želi postići klimatsku neutralnost do 2050. godine.

Smatra se da se 80% utjecaja nekog proizvoda na okoliš određuje tijekom faze njegova dizajna i razvoja. Cilj projekta ReMade@ARI je potaknuti razvoj održive industrijske proizvodnje i ekološki prihvatljivih proizvoda za ključne komponente u važnim sektorima poput elektronike, razvoja baterija i vozila, građevini, plastici, tekstilnoj i prehrambenoj industriji.

Primjerice, u dućanima se voće i povrće često pakira u plastičnu ambalažu kako bi se produljio vijek trajanja namirnica. U budućnosti bi se, razvojem novih materijala, plastika mogla zamijeniti proizvodima temeljenima na drvu koji bi bili funkcionalna i ekološki prihvatljiva zamjena.

''Znanstvenici Laboratorija za interakcije ionskih snopova će, koristeći metode analize ionskim snopovima, pružati usluge karakterizacije novih materijala, što uključuje određivanje sastava, dubinske distribucije elemenata, elementarno i molekularno mapiranje i sl. Usluge će biti na raspolaganju znanstvenicima i gospodarstvenicima koji se bave razvojem novih materijala za cirkularnu ekonomiju,'' istaknuo je dr. sc. Zdravko Siketić iz Laboratorija za interakcije ionskih snopova.

U sklopu projekta, koji je započeo početkom rujna, bit će povezano preko 50 istraživačkih postrojenja diljem Europe, a među njima i IRB-ov sustav Tandem akceleratora koji je najveće i najsloženije eksperimentalno postrojenje u Hrvatskoj.

Platforma ReMade@ARI pružit će znanstvenicima i gospodarstvenicima, koji rade na razvoju novih ekološki prihvatljivih materijala, centralnu platformu za analizu materijala, njegovih svojstava i strukture na razini atoma, a očekuje se da će imati snažan utjecaj na razvoj cirkularne ekonomije unutar EU-a.

U projektu sudjeluje preko 40 partnera iz Konzorcija ARIE koji čine analitička i istraživačka postrojenja koja osiguravaju instrumente i pružaju usluge europskim istraživačima za ostvarenje ciljeva programa Obzor Europa. Konzorcij okuplja preko 40.000 istraživača iz znanosti i gospodarstva.

Kontaktirajte nas

Više informacija

Zdravko Siketić

Voditelj laboratorija znanstveni savjetnik
Tel:
+385 1 457 1227
Mob: 098/194-5307
Interni broj:
1542

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.