Prijeđite na glavni sadržaj

IRB-u dodijeljena organizacija Međunarodne konferencije o primjenama Mössbauerovog efekta

2.9.2009.
IRB-u dodijeljena organizacija Međunarodne konferencije o primjenama Mössbauerovog efekta

Na nedavno održanoj Međunarodnoj konferenciji o primjenama Mössbauerovog efekta (ICAME 2009) u Beču, Hrvatska je, u konkurenciji Rusije, Poljske, Mađarske i Brazila, tajnim glasovanjem 33 člana Međunarodnog odbora za primjene Mössbauerovog efekta (IBAME) izabrana za domaćina konferencije ICAME 2013. Organizator konferencije ICAME 2013 bit će Institut 'Ruđer Bošković', a konferencija će se održati u Opatiji.

Mössbauerova spektroskopija nije rutinska spektroskopska metoda i zbog toga je manje poznata, ali to je moćna nuklearna metoda s brojnim primjenama u fundamentalnim istraživanjima u fizici i kemiji. Temelji se na efektu nuklearne gama rezonancije za čije je otkriće njemački fizičar Rudolf Mössbauer dobio Nobelovu nagradu za fiziku 1961. godine. Razvoj sinkrotronske Mössbauerove spektroskopije daje nove mogućnosti u istraživanju hiperfinih interakcija u različitim materijalima.

'Ruđerovci' su također dali svoj doprinos u istraživanjima Mössbauerovog efekta, prof. Vladimir Knapp i prof. Ksenofont Ilakovac radili su na problemu nuklearnog rezonantnog raspršenja gama zraka još pedesetih godina, a nešto kasnije i prof. Ante Ljubičić došao je u kontakt s Mössbauerovim efektom. Ovi istaknuti 'Ruđerovi' znanstvenici orijentirali su se zatim na druga područja istraživanja u nuklearnoj fizici. Dr. sc. Svetozar Musić došao je u kontakt s Mössbauerovom spektroskopijom u Institutu za fizikalnu kemiju i radiologiju u Budimpešti 1976. - 1977. godine, a istu spektroskopsku metodu koristio je tijekom svojih istraživanja na Sveučilištu Lehigh, Bethlehem, Pennsylvania 1980. - 1982. godine. Nakon povratka iz SAD dr. sc. Svetozar Musić uveo je Mössbauerovu spektroskopiju na Institut 'Ruđer Bošković' kao stalnu metodu. Do danas, zajedno sa svojim suradnicima, dr. Musić objavio je preko 100 znanstvenih radova u kojima se koristi Mössbauerova spektroskopija.

U radu konferencije ICAME 2009 sudjelovali su 'Ruđerovi' znanstvenici dr. sc. Svetozar Musić, dr. sc. Mira Ristić, dr. sc. Marijan Gotić, dr. sc. Goran Štefanić, dr. sc. Stjepko Krehula i mr. sc. Mark Žic koji su i nominirali Hrvatsku za organizaciju te konferencije 2013. godine. Dobivena organizacija Međunarodne konferencije o primjenama Mössbauerovog efekta još je jedno veliko priznanje Institutu Ruđer Bošković.

Kontaktirajte nas

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.