Prijeđite na glavni sadržaj

IRB-u dodijeljeno gotovo 3 milijuna kuna za vrhunska istraživanja u području fizike

Poticanje sustava istraživanja otvorenog za inovacije, koji odgovara potrebama gospodarstva te usmjerenog na provedbu vrhunskih znanstvenih istraživanja za daljnji prijenos znanja i vještina, u značajnoj mjeri doprinosi društvenom razvoju i gospodarskom rastu
7.6.2018.
IRB-u dodijeljeno gotovo 3 milijuna kuna za vrhunska istraživanja u području fizike

U Ministarstvu znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske danas su svečano potpisani ugovori o dodjeli bespovratnih sredstava za projekte financirane iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova, kojim je Institutu Ruđer Bošković (IRB) dodijeljeno gotovo tri milijuna kuna za dva projekta vrhunskih istraživanja u području fizike.

Sredstva su dodijeljena dvama projektima, i to projektu „Sinergijom do izvrsnosti u istraživanju i razvoju detektora, senzora i elektronike“ kojem je pripalo 1.495.850,00 kuna, te projektu „Sinergijom do uspjeha: RBI-T-WINNING i ESIF udruženi u jačanju izvrsnosti Zavoda za teorijsku fiziku Instituta Ruđer Bošković (RBI-TWINN-SIN)“ kojem je pripalo 1.439.634,00 kuna.

Projekt „Sinergijom do izvrsnosti u istraživanju i razvoju detektora, senzora i elektronike“ provodi se u sinergiji s ERA Chair projektom PaRaDeSEC financiranim iz programa OBZOR 2020, a cilj mu je dodatno unaprjeđenje postojeće znanstveno - istraživačke infrastrukture IRB-a za istraživanje, razvoj i testiranje detektora, senzora i pripadajuće elektronike kroz prilagodbu postojećeg laboratorijskog prostora te nabavu nužne znanstveno - istraživačke opreme i materijala za podizanje kvalitete istraživanja.

Tijekom 18 mjeseci trajanja njime će se adaptirati postojeći laboratorijski prostor čime će se omogućiti kontrolirani uvjeti čistoće, temperature i vlažnosti zraka, te unaprijediti stabilnost električnih sklopova i smanjiti razinu elektroničkog šuma. Uz to, nabavit će se nužna oprema i potrebni materijali za podizanje razine takve vrste istraživanja kako bi se na najbolji način iskoristilo znanje i istraživačke mogućnosti inozemnih stručnjaka zaposlenih na projektu PaRaDeSEC, omogućiti veći prijenos njihovog znanja i iskustva na zaposlenike IRB-a, te pokrenuti nove smjerove istraživanja koja trenutno nije moguće obavljati na IRB-u.

Dodjela gotovo tri milijuna kuna bespovratnih sredstava Institutu Ruđer Bošković potvrđuje našu predanost izvrsnoj znanosti i velik značaj naše institucije ne samo za hrvatsku znanost, nego i značaj u međunarodnim znanstvenim okvirima, kao i važnost IRB-a za prijenos tehnologija i suradnju s gospodarstvom.

S obzirom da će oprema i suvremeni laboratorijski prostor financirani projektom O-ZIP biti dostupni tek nakon završetka projekta PaRaDeSEC, ovaj projekt ima osobito važan učinak da se ciljevi Centra za detektore, senzore i elektroniku (CDSE) počinju ostvarivati već u skorijoj budućnosti. Stvaranjem CDSE, kojem će ovaj projekt značajno pridonijeti kroz sinergiju s drugim komplementarnim projektima i radom na razvoju i testiranju opreme na IRB-u, značajno će se ojačati utjecaj i ugled IRB-a i Hrvatske u međunarodnoj znanstvenoj zajednici, kao i sudjelovanje IRB-a u različitim međunarodno financiranim projektima.

Cilj projekta „Sinergijom do uspjeha: RBI-T-WINNING i ESIF udruženi u jačanju izvrsnosti Zavoda za teorijsku fiziku Instituta Ruđer Bošković (RBI-TWINN-SIN)“ prije svega je jačanje istraživačkog potencijala Zavoda za teorijsku fiziku IRB-a kroz unaprjeđenje opreme i infrastrukture, kao i omogućavanje daljnjeg provođenja istraživanja potaknutih mjerama RBI-T-WINNING projekta, čime se žele zaokružiti nastojanja pozicioniranja Zavoda za teorijsku fiziku kao istaknutog centra u ovom znanstvenom području.

Aktivnosti tijekom dvije godine trajanja projekta uključuju nabavu znanstveno – istraživačke te IT opreme i programa, elektromontažne i građevinske radove u svrhu prilagodbe prostora za postavljanje i korištenje nabavljene opreme, uređenje i opremanje uredskih prostorija potrebnim sadržajima, nabavu potrošnog istraživačkog materijala, aktivnost provedbe horizontalnih načela, kao i upravljanje projektom te informiranje javnosti.

„Dodjela gotovo tri milijuna kuna bespovratnih sredstava Institutu Ruđer Bošković potvrđuje našu predanost izvrsnoj znanosti i velik značaj naše institucije ne samo za hrvatsku znanost, nego i značaj u međunarodnim znanstvenim okvirima, kao i važnost IRB-a za prijenos tehnologija i suradnju s gospodarstvom. Realizacijom ovih projekata omogućit ćemo dodatno podizanje kvalitete i omogućiti nove smjerove naših istraživanja“, izjavio je nakon potpisivanja ugovora dr. sc. David Matthew Smith, ravnatelj Instituta Ruđer Bošković.

Oba projekta u potpunosti su financirana po ograničenom postupku Poziva na dostavu projektnih prijedloga pod nazivom „Razvoj i jačanje sinergija s horizontalnim aktivnostima programa OBZOR 2020: Twinning i ERA Chairs“. Bespovratna sredstva za dodjelu po Pozivu osigurana su iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova, Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.“ (OPKK). Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije bilo je Upravljačko tijelo odgovorno za upravljanje i provedbu OPKK-a, posredničko tijelo prve razine bilo je Ministarstvo znanosti i obrazovanja, dok je posredničko tijelo druge razine Središnja agencija za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije (SAFU).

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.