Prijeđite na glavni sadržaj

Izaslanstvo Europskog parlamenta posjetilo IRB

Predstavnicima Odbora za proračunski nadzor Europskog parlamenta predstavljeni su neki projekti financirani sredstvima iz europskih fondova, a ravnatelj dr. sc. Antičić upoznao ih je i s ostalim aktivnostima IRB-a
20.7.2017.
Izaslanstvo Europskog parlamenta posjetilo IRB

Jučer je IRB posjetilo izaslanstvo Odbora za proračunski nadzor Europskog parlamenta. Posjet je iskorišten kako bi se europskoj delegaciji predstavili projekti financirani iz EU fondova, a ravnatelj IRB-a dr. sc. Tome Antičić goste je upoznao i s ostalim aktivnostima Instituta, posebno istaknuvši pozitivne primjere korištenja sredstava dostupnih kroz europske fondove, po čemu je IRB vodeći u Hrvatskoj.

U sklopu delegacije Europskog parlamenta, IRB su posjetili i predstavnici Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije kao domaćina boravka europskog izaslanstva, koje je Hrvatsku posjetilo u svrhu utvrđivanja stanja administrativnih kapaciteta za upravljanje EU fondovima te kapaciteta apsorpcije EU fondova Republike Hrvatske.

Tijekom boravka na IRB-u, predstavnici Odbora za proračunski nadzor Europskog parlamenta imali su priliku upoznati se i s nekoliko iznimno uspješnih projekata financiranih iz europskih fondova. U svom izlaganju dr. Antičić je predstavio ERC projekt dr. sc. Ive Tolić „Nova klasa mikrotubula u diobenom vretenu koji proizvode silu na kinetohore“ vrijedan preko 15 milijuna kuna, zajednički ESF projekt dr. sc. Tolić i dr.sc. Igora Webera „Interdisciplinarna istraživanja u staničnoj biologiji – INTERBIO“ vrijedan preko 1,5 milijuna kuna te ESF projekt dr. sc. Ive Piantanaide „Jačanje kapaciteta u medicinskoj kemiji i istraživanju bioaktivnih sustava“ vrijedan preko 1,8 milijuna kuna.

U sklopu dvodnevnog boravka europskog izaslanstva u Hrvatskoj, u četvrtak 20. srpnja, u Kući Europe održana je i konferencija za medije na kojoj je sudjelovao i dr. sc. Antičić koji je ponovno naglasio kako je IRB jedan od pozitivnih primjera korištenja europskih sredstava te istaknuo da, iako su ostvareni određeni pomaci, još uvijek postoji prostor za pojednostavljenje procesa apliciranja za europska sredstva na nacionalnoj razini s čime su se složili i predstavnici europskog izaslanstva.

Imamo veći broj znanstvenica nego znanstvenika, i rijedak smo slučaj u RH da, umjesto odlaženja kadra, kod nas dolaze mladi iz Europske unije.

„Ako želimo biti konkurentni u svijetu, moramo biti na visokoj razini. EU fondovi su fantastična prilika za ostvarivanje ciljeva; Institut Ruđer Bošković fokusiran je na suradnju s industrijom, koja je jako uspješna, te na projekte u okviru Obzora2020 i drugih programa. Imamo pet posto znanstvenika od ukupnog broja znanstvenika u RH, trećina hrvatskih znanstvenih radova s faktorom odjeka Q1 dolazi s Instituta, 40 posto sredstava iz programa Obzor2020 odobrenih u RH unutar naše akademske zajednice je povukao Institut.

Imamo veći broj znanstvenica nego znanstvenika, i rijedak smo slučaj u RH da, umjesto odlaženja kadra, kod nas dolaze mladi iz Europske unije. Krajnji cilj je usredotočiti se na izvrsnost, suradnju s industrijom, privlačenje znanstvenika, a plan je da kroz idućih 10 do 20 godina budemo među 150 najboljih svjetskih znanstvenih institucija, te regionalni lider u glavnim djelatnostima Instituta, a to možemo uz pomoć Vlade. Moramo uvesti niz mjera koje će biti usmjerene na izvrsnost“, izjavio je ravnatelj IRB-a dr. sc. Tome Antičić.

„Upoznali smo se s nekoliko jako dobrih projekata u Hrvatskoj. Čini nam se da se novac dobro troši na kvalitetne projekte i zadovoljni smo što je Vlada RH posvećena tome da se uvijek ističe da su projekti financirani iz EU fondova, što mnoge države članice ne rade. Načelno govoreći, zadovoljni smo kako Hrvatska upravlja sredstvima iz EU fondova, ali, naravno, uvijek ima prostora za napredak“, izjavio je Derek Vaughan, predsjednik izaslanstva i prvi potpredsjednik Odbora za proračunski nadzor Europskog parlamenta.

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.