Prijeđite na glavni sadržaj

IRB-u odobren EU FP7 projekt SOWAEUMED

23.12.2009.
IRB-u odobren EU FP7 projekt SOWAEUMED

Znanstvenicima Instituta Ruđer Bošković iz Laboratorija za mjerenje niskih aktivnosti (LNA), Zavoda za eksperimentalnu fiziku pod vodstvom dr. sc. Bogomila Obelića odobren je trogodišnji projekt Europske komisije iz 7. okvirnog programa (FP7) pod nazivom SOWAEUMED - Umreženje Europskih i Mediteranskih zemalja u obradi krutog i tekućeg otpada (Network in Solid Waste and Water Treatment between Europe and Mediterranean Countries) u ukupnoj vrijednosti od 97.995 eura.

Cilj projekta je uspostava međusobne suradnje u ostvarivanju strateškog partnerstva među znanstvenicima, znanstvenim menadžerima i ekspertima u industriji iz zemalja EU, pridruženih zemalja i zemalja Sredozemlja na području razvoja i primjene tehnologije obrade krutog i tekućeg otpada. Posebno je važno naglasiti kako će projekt na inicijativu Direkcije za istraživanja EU (DG RTD) postat dio WASTE klastera koji će okupiti još tri srodna EU projekta sa sudionicima iz ukupno 12 zemalja EU i Sredozemlja, a s ciljem definiranja strategija za jačanje regionalnog razvoja uz upotrebu EU i regionalnih fondova, razmjene iskustava i transfera tehnologije, te organizacije bilateralnih susreta između javnih, privatnih, akademskih i istraživačkih institucija uključenih u klaster.

EU godišnje proizvodi oko 1,3 milijarde tona otpada, od čega je 40 milijuna tona opasan otpad. Ako se tome pribroji i brojka od 700 milijuna tona poljoprivrednog otpada, postaje jasno da tretiranje i odlaganje tolike količine otpada, bez nanošenja štete okolišu, postaje ozbiljan izazov. Predviđa se da bi do 2020. godine stvorena količina otpada u Europi mogla porasti za 45% u odnosu na količine iz 1995. godine. Zbog toga je izuzetno važno smanjiti količinu stvorenog otpada boljim proizvođačkim procesima, efikasnijim korištenjem resursa, recikliranjem te spaljivanjem otpada koji se ne može reciklirati.

U okviru projekta, koji je započeo 1. prosinca 2009., znanstvenici LNA će organizirati prezentaciju istraživanja (case study) na Plitvičkim jezerima u svrhu zaštite voda i općenito okoliša na području Nacionalnog parka. Na projektu kao partneri sudjeluju još i znanstvenici iz Španjolske, Švedske, Maroka i Tunisa.

Kontaktirajte nas

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.