Prijeđite na glavni sadržaj

Laboratorij za mjerenje niskih radioaktivnosti

Primjena radioaktivnih (14C, 3H) i stabilnih (2H, 13C, 18O) izotopa u multidisciplinarnim znanstvenim istraživanjima i drugim znanstvenim područjima (arheologiji, geologiji, hidrogeologiji, geokemiji, paleoklimatologiji, ekologiji, forenzici), razvoj tehnika mjerenja aktivnosti izotopa radiougljika i tricija na svjetskoj razini te diseminacija i prijenos znanja.

Laboratorij za mjerenje niskih radioaktivnosti

Na temelju pouzdanih mjerenja tehnikama dostupnima u Laboratoriju, Laboratorij pruža uslugu visoke razine kvalitete korisnicima u znanosti i kupcima iz ostalih vrsta organizacija te tako svim korisnicima i kupcima osigurava donošenje vjerodostojnih zaključaka koji proizlaze iz mjernih rezultata Laboratorija. 

Vizija 

Upotrebom najsuvremenijih mjernih tehnika te objedinjavanjem instrumentalne infrastrukture, osoblja i znanja biti vodeći laboratorij u Hrvatskoj, prepoznatljiv u Europi, u mjerenjima i primjeni radioaktivnih i stabilnih izotopa ugljika, vodika i kisika. 

Djelatnost 

Osoblje Laboratorija za mjerenje niskih radioaktivnosti bavi se primjenom radioaktivnih i stabilnih izotopa ugljika, vodika i kisika (14C, 13C, 3H, 2H, 18O) u multidisciplinarnim znanstvenim istraživanjima i drugim znanstvenim područjima kao što su arheologija, geologija, hidrogeologija, geokemija, paleoklimatologija i ekologija te razvojem tehnika mjerenja aktivnosti izotopa 14C i 3H. Značajan dio istraživanja se provodi u krškom okolišu uz upotrebu geokemijskih i izotopnih analiza.

U Laboratoriju se određuje starost različitih vrsta uzoraka metodom radioaktivnog izotopa ugljika (14C) i upotrebom akceleratorske masene spektrometrije (AMS) i/ili tekućinskog scintilacijskog brojača (LSC). Određuje se i udio biogene komponente u organskim tekućinama i čvrstim tvarima. Također, određuje se koncentracija aktivnosti tricija u vodama sa ili bez elektrolitičkog obogaćenja.

Laboratorij sudjeluje u domaćim (MZOS, HRZZ) i međunarodnim projektima koje financiraju Europska unija (npr. FP5, FP6 i FP7) te Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA). Ostvarena je i značajna suradnja s brojnim znanstvenim i kulturnim institucijama, lokalnim vlastima i industrijom. 

Više informacija možete naći na starim laboratorijskim WEB stranicama:
http://ariadne.irb.hr/hr/str/zef/z3labs/lna/

E-mail kontakt laboratorija: lna@irb.hr

Osnivač Laboratorija i dugogodišnji suradnik i voditelj,                dr. sc. Dušan Srdoč, znanstveni savjetnik IRB-a u mirovini, preminuo je 4. prosinca 2020.

Projekti (13)

Datiranje uzoraka sedre, sedimenta i stijena

Glavni istraživač: dr.sc. Jadranka Barešić

HRZZ-IP-2013-11-1623 Reconstruction of the Quaternary environment in Croatia using isotope methods - REQUENCRIM

Ines Krajcar Bronić - voditeljica od 2017 // Nada Horvatinčić voditeljica od 2014 do umirovljenja 2016: dr.sc. Ines Krajcar Bronić

Optimizacija metoda mjerenja radioaktivnosti (3H, 14C, 90Sr, 222Rn) u uzorcima iz okoliša

dr. sc. Jadranka Barešić za IRB, dr. sc. Jovana Nikolov za srpskog partnera: dr.sc. Jadranka Barešić

Preparation of carbon samples for 14C dating by the AMS technique - AMS 14C

Glavni istraživač: dr.sc. Ines Krajcar Bronić

Ova stranica koristi kolačiće

neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva.

Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.