Prijeđite na glavni sadržaj

Ines Haberle i Andrea Hloušek-Kasun dobitnice su stipendije 'Za žene u znanosti'

Među četiri izabrane stipendistice Nacionalnog programa stipendiranja 'Za žene u znanosti' čak su dvije znanstvenice s Instituta Ruđer Bošković.
24.5.2023.
Ines Haberle i Andrea Hloušek-Kasun dobitnice su stipendije 'Za žene u znanosti'

Ovogodišnje stipendistice

Ines Haberle i Andrea Hloušek-Kasun s Instituta Ruđer Bošković (IRB), Antonija Mravak s Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Splitu i Ivana Sopek Merkaš iz Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice, ovogodišnje su stipendistice Nacionalnog programa stipendiranja 'Za žene u znanosti' koji se održava u organizaciji L’Oréala Adria i Hrvatskog povjerenstva za UNESCO pri Ministarstvu kulture i medija.

Uz čestitke stipendisticama, izaslanica predsjednika Vlade Republike Hrvatske (RH), ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek poručila je kako je ovo priznanje kojim se nagrađuju mlade perspektivne znanstvenice, ujedno i poticaj ne samo njima osobno na daljnja istraživanja i znanstvena usavršavanja, nego i poruka svim djevojčicama i djevojkama da je njihov rad u našem društvu cijenjen i vrednovan.

Okupljenima su se obratili i izaslanik ministar znanosti i obrazovanja Hrvoje Meštrić, izaslanica Predsjednika RH-a Zorana Milanovića Jadranka Žarković, akademik Zvonko Kusić, članica Uprave i direktorica korporativnih komunikacija L'Oréal Adria-Balkan Irena Šarić Dombaj te pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić.

L'Oréal ADRIA i Hrvatsko povjerenstvo za UNESCO pri Ministarstvu kulture i medija 17. godinu zaredom nagradili su četiri mlade znanstvenice iz područja prirodnih znanosti, uključujući i interdisciplinarna područja pojedinačnim stipendijama u vrijednosti od 5.000 eura.

''Ovu stipendiju smatram velikim priznanjem za sav trud koji sam uložila tijekom svoje znanstvene karijere. Ujedno, ona mi je i velika motivacija da nastavim i dalje raditi u znanosti. Još uvijek nisam sigurna kako ću je iskoristi, ali mislim da će veliki dio otići na neko daleko putovanje,'' rekla je dr. sc. Andrea Hloušek-Kasun.

Andrea Hloušek-Kasun, Laboratorij za molekularnu genetiku IRB-a

''Kao mladoj znanstvenici na početku znanstvene karijere, postati stipendistica programa 'Za žene u znanosti' za mene ima višestruki značaj. Kao prvo, ona predstavlja priznanje dosadašnjeg truda, vremena i odricanja uloženih u provođenje istraživanja kao i pisanje same disertacije. Ona je istovremeno i priznanje svima koji su bez zadrške podupirali moje odluke i doprinijeli ovome gdje se nalazim sada – mojoj obitelji,  kolegama i prijateljima. S obzirom na tematiku kojom se bavim, a kojoj je osnovna svrha doprinijeti održivom razvoju i očuvanju našeg okoliša, ova stipendija je ujedno i prepoznavanje važnosti ovakvih doprinosa našem društvu, te snažan poticaj za daljnji napredak. Na posljetku, postati alumni ovog programa iznimna je čast kojom dobivam mogućnost, ali i odgovornost podijeliti svoje znanje i iskustva, te prikazati svoj put i tako potaknuti sve buduće mlade znanstvenice da one ostvare svoj.

Dio iznosa stipendije ću iskoristiti za usavršavanja i putovanja, a dio će svakako otići na kupovinu planinarske opreme, s obzirom da mi osvajanje vrhova predstavlja svojevrstan bijeg iz svakodnevnice,'' rekla je Ines Haberle.

Ines Haberle, Laboratorij za informatiku i modeliranje okoliša IRB-a

Ines trenutno radi u Laboratoriju za informatiku i modeliranje okoliša IRB-a. Nakon završenog preddiplomskog studija biologije na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu (PMF), školovanje je nastavila na međunarodnom Erasmus Mundus diplomskom programu, gdje je pohađala kolegije na Sveučilištu Algarve u Portugalu i Sveučilištu Klaipėda u Litvi. 2014. godine stekla je titulu magistre bioraznolikosti i zaštite mora u kategoriji 5% najboljih.

Od 2014. do 2017. aktivno surađuje s hrvatskim i stranim udrugama u području istraživanja i zaštite mora te se intenzivno bavi ronjenjem. 2017. zapošljava se kao stručna suradnica u Centru za istraživanje mora IRB-a u Rovinju na projektu 'Procjena potencijala jadranskih algi za ko-generacijsku proizvodnju biogoriva 3. generacije'.

Od 2019. godine zaposlena je kao asistentica u Zavodu za istraživanje mora i okoliša IRB-a u Zagrebu te iste godine upisuje Interdisciplinarni doktorski studij iz Oceanologije na PMF-u. Disertaciju pod naslovom: 'Modeliranje fizioloških procesa organizama primjenom teorije dinamičkih energijskih proračuna kao potpora održivom upravljanju morskim resursima' izrađuje pod vodstvom mentora dr. sc. Tina Klanjščeka, a tema disertacije usmjerena je na problematiku iskorištavanja i očuvanja morskih organizama, osobito u kontekstu antropogenih utjecaja i klimatskih promjena. Svrha disertacije je razvoj učinkovitih alata za informiranje sustava donošenja odluka u tri važne grane upravljanja morskim resursima – marikulturi, očuvanju vrsta i ribarstvu – kroz razvoj i adaptaciju predikcijskih bioenergijskih modela za tri reprezentativna organizma – komarču, plemenitu perisku i srdelu.

Do sada je objavila ukupno 11 originalnih znanstvenih radova, od čega 3 prvoautorska, s četvrtim radom u procesu recenzije. Također, sudjelovala je na 15 konferencija i skupova, od čega na njih 10 kao prvi autor i izlagač. Uz znanstveni rad aktivno sudjeluje u aktivnostima popularizacije znanosti.

Dr. sc. Andrea Hloušek-Kasun diplomirala je na PMF-u 2018. pod mentorstvom prof. dr. sc. Ite Gruić Sovulj s PMF-a. Dobitnica je Rektorove nagrade  2017. godine.

Na IRB-u je zaposlena od srpnja 2018. godine kao asistent u Laboratoriju za molekularnu genetiku IRB-a. Titulu doktorice znanosti stekla je u ožujku ove godine, a doktorsku disertaciju pod naslovom 'Makrodomenski proteini – struktura, funkcija i terapeutski potencijal' je izradila pod mentorstvom dr. sc. Andreje Mikoč s IRB-a i prof. dr. sc. Branimira Bertoše s PMF-a.

Tijekom doktorata dodatno se usavršavala te je tako u sklopu ljetne škole biofizike i on-line nastave SRCE-a i tvrtke Schroedinger završila tri tečaja kojima se dodatno specijalizirala za računalne metode molekulskog modeliranja. Sudjelovala je u izvođenju vježbi iz kolegija Biokemija i Strukturna računalna biofizika na PMF-u, te je u suradnji s prof. dr. sc. Branimirom Bertošom napisala nastavni priručnik pod naslovom 'Molekulsko modeliranje biomakromolekula'.

Objavila je pet znanstvenih radova i sudjelovala na četiri međunarodne konferencije. Članica je Hrvatskog biofizičkog društva, Društva podvodnih sportova u Zagrebu te aktivni volonter udruge 'Jak kao Jakov' koja pomaže djeci oboljeloj od malignih bolesti. Uz znanstveni rad aktivno sudjeluje u aktivnostima popularizacije znanosti.

Prijave Ines  Haberle i Andre Hloušek-Kasun odabrane su među ukupno 67 pristiglih prijava. Nagrađene stipendistice je izabralo povjerenstvo predvođeno akademikom Zvonkom Kusićem i članovima: akademicima Vidom Demarin,  Krešimirom Nemecom i Vladimirom Paarom, te dr. sc. Helenom Jasnom Mencer, dr. sc. Đurđicom Ugarković, dr. sc. Katicom Biljaković, dr. sc. Maricom Ivanković, dr. sc. Leandrom Vranješ Markić i dr. sc. Zrinkom Ljubešić, koja je i sama bila dobitnica ove prestižne stipendije.

Kroz Nacionalni program stipendiranja L'Oréal – UNESCO 'Za žene u znanosti' od 2006. godine do sada je nagrađeno 66 hrvatskih znanstvenica u završnoj fazi izrade doktorske disertacije. Program predstavlja priznanje mladim znanstvenicama za njihov predani trud i rad, a ujedno ih ohrabruje i potiče na daljnja istraživanja i znanstvena usavršavanja.

Institut Ruđer Bošković čestita svim stipendisticama, a posebno našim znanstvenicama Ines i Andrei na koje smo iznimno ponosni! 

Kontaktirajte nas

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.