Prijeđite na glavni sadržaj
Donacija za izradu visokoefikasnih sunčevih ćelija iz novih nanočestičnih materijala

Inovativni, ekološki i visoko komercijalni nanočestični materijali

15.10.2013.
Inovativni, ekološki i visoko komercijalni nanočestični materijali

Znanstvenici Laboratorija za tanke filmove IRB-a dobitnici su donacije u vrijednosti od 160.000 HRK u sklopu programa 'Znanje i razvoj' Zaklade Adris. Riječ je o projektu: 'Sunčeve ćelije bazirane na samouređenim nanočesticama u staklu', a dobivena sredstva omogućit će istraživanje ovih iznimno zanimljivih materijala za njihovu primjenu u izradi sunčevih fotonaponskih ćelija.

"Naša grupa nedavno je sintetizirala novu vrstu naročito zanimljivih nanočestičnih materijala. Radi se o nanočesticama koje se samouređuju tijekom rasta unutar staklene podloge. Slični procesi do sada su bili opaženi jedino u kristalima ili u otopinama (tekućinama). Dobiveni materijali su odličnih mehaničkih osobina i sastoje se od pravilno poslaganih nanočestica raspoređenih unutar staklenih matrica. Nanočestice mogu biti izrađene od poluvodiča ili metala, a stakla u koja su ugrađene su po prirodi izolatori, što daje velike mogućnosti dizajniranja svojstava tog materijala kao cjeline." – objašnjava dr. sc. Maja Buljan, voditeljica projekta.

Netoksični, efikasni i visoko komercijalni materijali

Takvi materijali su potpuno netoksični i pripremaju se jednostavnim postupkom koji se ujedno koristi u industriji za izradu energijski efikasnih zatamnjenih stakala. Posebno je interesantno da teorija predviđa iznimnu prikladnost takvih materijala za iskorištavanje sunčevog zračenja i izradu visokoefikasnih sunčevih ćelija.

Donacija zaklade Adris omogućit će istraživanje ovih iznimno zanimljivih materijala za njihovu primjenu u izradi sunčevih fotonaponskih ćelija. Dugoročni cilj projekta je izrada efikasnih sunčevih ćelija i foto-električnih obloga za prozorska stakla korištenjem tih materijala, te komercijalizacija tih proizvoda kroz suradnju s hrvatskom industrijom. Osim toga, spomenuti materijali su izvorni hrvatski pronalazak i proizvod, stoga je i jedan od ciljeva projekta dalji razvoj i primjena takvih materijala.

"Dobivena sredstva prvenstveno će se iskoristiti za izradu prve besprašne komore na Institutu Ruđer Bošković. Izrada takvog prostora omogućit će ne samo izradu jednostavnih sunčevih ćelija od materijala opisanih u ovom projektu, već i slična istraživanja na brojnim drugima materijalima koja za sada nisu moguća na našem Institutu." – zaključuje dr. Buljan.

Na natječaj, raspisan u travnju ove godine, pristiglo je čak 740 prijava, a Ruđerov projekt dobio je podršku Zaklade u okviru programa 'Znanje i otkrića' u sklopu kojeg je podržano osam projekata u iznosu od 920.000,00 kuna. Ključni kriteriji u odabiru projekta su izvrsnost, inovativnost i njihova važnost za opće dobro.

Kontaktirajte nas

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.