Prijeđite na glavni sadržaj

Institutu Ruđer Bošković donirano 100 000 kuna za istraživanje raka u Hrvatskoj

10.2.2011.
Institutu Ruđer Bošković donirano 100 000 kuna za istraživanje raka u Hrvatskoj

Organizatori humanitarne akcije Terry Fox Run - agencija MPG, Veleposlanstvo Kanade, Hrvatska liga protiv raka, Zagrebački holding i hotel The Regent Esplanade - na današnjoj su konferenciji za novinare donacije prikupljene u okviru jedanaestog izdanja akcije u Hrvatskoj dodijelili Zavodu za molekularnu biologiju Instituta Ruđer Bošković i Klinici za pedijatriju KBC-a Zagreb.

Cilj je ove akcije prikupljanje sredstava za istraživanje raka u Hrvatskoj kao i pomoć oboljelima od te opake bolesti. Polovica prikupljenog iznosa od 200.000 kuna koji je uručen dr. sc. Maji Osmak, znanstvenoj savjetnici u Zavodu za molekularnu biologiju IRB-a, namijenjen je za potrebe istraživanja terapije raka citostaticima, dok će preostala sredstva dodijeljena Odjelu za dječju onkologiju Klinike za pedijatriju KBC-a Zagreb poslužiti za kupnju opreme koja se koristi u liječenju raka kod djece.

Ravnateljica IRB-a dr. sc. Danica Ramljak zahvalila se na nagradi te naglasila kako su bazična istraživanja u području tumora i kliničke onkologije, osobito kod djece kao najvažnijeg dijela populacije, od izuzetnog značaja za RH. "Strateški nam je interes ojačati translacijsku medicinu u ovom području i želimo da IRB, kao vodeća znanstvena institucija u području istraživanja tumora, ostvari jaču suradnju s KBC Rebro i s drugim vodećim bolnicama u Hrvatskoj" izjavila je dr. Ramljak.

Dr. Osmak također se zahvalila na nagradi te je istaknula: "ova donacija namijenjena je istraživanju postojeće terapije raka citostaticima, posebno za nabavu potrebnih kemikalija i opreme koje su od izuzetnog značaja za nastavak bazičnih istraživanja iz područja tumora u mom laboratoriju. Bolje poznavanje mehanizama koji moduliraju stanični odgovor na klasične citostatike mogao bi pomoći da se razviju i optimiziraju novi pristupi u liječenja tumora. Istraživanje projekta dr. Osmak fokusirano je na prepoznavanje molekularnih mehanizama koji sudjeluju u osjetljivosti/otpornosti stanica na citotoksične spojeve, te ispitivanje njihove regulacije i međusobne povezanosti. Osim doprinosa bazičnim spoznajama, rezultati istraživanja mogli bi imati i kliničku primjenu. Naime, prepoznavanjem ciljnih molekula za nove, tzv. pametne lijekove, otvara se mogućnost za poboljšanje učinkovitosti liječenja, osobito u terapiji tumora.

Kontaktirajte nas

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.