Prijeđite na glavni sadržaj

Intelektualno vlasništvo pokretač je gospodarskog rasta Hrvatske

1.3.2010.
Intelektualno vlasništvo pokretač je gospodarskog rasta Hrvatske

Hrvatski sustav intelektualnog vlasništva razvijen je prema najvišim međunarodnim standardima, zaključak je jednodnevne poslovne konferencije o intelektualnom vlasništvu Intelektiv, nedavno održane u hotelu Sheraton Zagrebu. Konferencija je okupila gotovo 150 sudionika iz cijele Hrvatske, koji su kroz 14 predavanja i dva okrugla stola upoznali trendove i smjernice u komercijalizaciji, upravljanju i zaštiti intelektualnog vlasništva, ali i razmijenili vrijedna iskustva.

Domaći gospodarstvenici i stručnjaci iz područja prava intelektualnog vlasništva, slažu se kako su komponente sustava cjelovite - zakonodavstvo, institucije, nositelji prava, strukovne organizacije. U hrvatski sustav intelektualnog vlasništva implementirani su najviši međunarodni standardi – Hrvatska je član više od 27 međunarodnih ugovora i konvencija usklađenih s normama Europske Unije. Ipak, stručnjaci upozoravaju na slabosti sustava u obliku različite razvijenosti pojedinih njegovih aspekata - stjecanju prava, povrede prava i poslovnoj upotrebi prava na intelektualno vlasništvo.

U Hrvatskoj je broj prava zaštićenog industrijskog vlasništva u porastu, no stopa rasta ipak ne prati zemlje u regiji Srednje i Istočne Europe. Prema iznesenim podacima, zaštićeno industrijsko vlasništvo u Hrvatskoj najvećim dijelom čine žigovi (95%), a tek 5% odlazi na industrijski dizajn (3%) i patente (2%). Istaknut je i podatak o pravima u važenju za 2009. godinu: 129.618 žigova, 3.807 prava industrijskog dizajna, te 2.339 patenata.

Kontaktirajte nas

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.