Prijeđite na glavni sadržaj

Investicijama IAEA-e 'Ruđer' juri prema novim prilikama

22.5.2015.
Investicijama IAEA-e 'Ruđer' juri prema novim prilikama

Zahvaljujući projektima tehničke suradnje Instituta Ruđer Bošković (IRB) s Međunarodnom agencijom za atomsku energiju (IAEA), vrijednima preko 2 milijuna eura, 'Ruđer' je nabavio sofisticiranu opremu te stvorio temelje trenutno najvećeg i najsloženijeg eksperimentalnog postrojenja u Hrvatskoj - sustava Tandem akceleratora, koji postaje pravi mamac za povlačenje višemilijunskih sredstava iz HORIZON 2020 programa Europske unije. Ne čudi stoga što je na nedavno održanom sastanku na IRB-u g. Yukiya Amano, glavni direktor IAEA-e, pozdravio prijedlog ravnatelja IRB-a dr. sc. Tome Antičića i voditelja IAEA projekata na IRB-u da ovaj Institut postane Suradni centar Agencije.

Republika Hrvatska postala je članica Međunarodne agencije za atomsku energiju 1993. godine i od tada aktivno sudjeluje u tehničkoj suradnji s IAEA-om na brojnim uspješnim projektima, posebno u području medicine, znanosti i poljoprivrede. Najveći broj znanstvenih projekta u RH odvija se upravo na 'Ruđeru' koji do sada ima ostvareno preko 30 istraživačkih i osam projekata tehničke suradnje s IAEA-om.

U sklopu IAEA projekata tehničke suradnje na IRB je unaprijeđena istraživačka infrastruktura u nekoliko laboratorija. Primjerice, nadogradnjom pogona u Laboratoriju za radijacijsku kemiju i dozimetriju (LRKD) značajno su se povećali kapaciteti za brojna interdisciplinarna znanstvena istraživanja, posebno u području modifikacija materijala, sinteze novih naprednih materijala zanimljivih iz područja nanotehnologije, kao i za pružanje komercijalnih usluga gospodarstvu.

''Naš laboratorij uspješno surađuje s brojnim medicinskim ustanovama i gospodarskim subjektima kojima pruža usluge radijacijske sterilizacije, pasterizacije i dekontaminacije raznih materijala, od medicinske opreme i pomagala, farmaceutskih proizvoda, kozmetike pa sve do predmeta kulturne baštine. Tako je, na primjer, zahvaljujući našem laboratoriju i efikasnoj sterilizaciji implantata nedavno je jednom pacijentu spašen život ugradnjom umjetne zdjelice.'' – objašnjava dr. sc. Branka Mihaljević, voditeljica laboratorija.

''Treba napomenuti da IRB nije samo korisnik pomoći IAEA, već sudjeluje u nizu istraživačkih projekata i projekata tehničke suradnje IAEA-e u zemljama u razvoju poput trenutno aktivnih projekata Libanona, Gane, Alžira i Meksika i to putem odlazaka eksperata s IRB-a, te putem obučavanja stipendista iz tih zemalja na IRB-u'' – objašnjava dr. sc. Milko Jakšić, voditelj Laboratorij za interakcije ionskih snopova na IRB-u i hrvatskog Centra izvrsnosti za napredne materijale i senzore.

Pored toga, IAEA redovito koristi akceleratorski sustav IRB-a za potrebe vlastitih istraživanja, a već tijekom 2015. planira investirati oko 120 tisuća eura u novu eksperimentalnu liniju s ionskom mikroprobom. Naime, sredstvima iz IAEA projekata ovaj je laboratorij nabavio 1.0 MV Tandetron akcelerator te novi ionski izvor Tandem Van de Graaffa, čime je postao najveći akceleratorski sustav u regiji. Osim toga, uvođenjem tzv. transnacionalnog pristupa (TNA) eksperimentalnim uređajima s ionskim snopovima uz financiranje troškova gostujućih znanstvenika i domaćih laboratorija ova je infrastruktura postala nezaobilazni Europski centar u jačanju mobilnosti istraživača, s istaknutom ulogom u obrazovanju kroz suradnju s hrvatskim sveučilištima.

Također, od prošle godine ovaj laboratorij postao je sastavna jedinica hrvatskog Centra izvrsnosti za napredne materijale i senzore, te u prvoj polovici 2015. godine ima ugovorena čak tri HORIZON 2020 projekta vrijedna preko 3,5 milijuna eura, a zahvaljujući kojima Hrvatska, između ostalog, sudjeluje u jednom od najvećih projekta današnjice -  izgradnji termonuklearnog eksperimentalnog reaktora ITER koji će omogućiti testiranje cijelog niza tehnologija potrebnih za rad fuzijske elektrane.

Imenovanje IRB-a u Suradni centar IAEA-e  (IAEA Collaborative Center), dodatno bi unaprijedilo odličnu suradnju IRB-a i IAEA, te omogućilo još snažnije povlačenje sredstava iz europskih fondova, ali i značajno učvrstilo ulogu IRB-a u Europskom istraživačkom prostoru.   

Uz  g. Yukiya Amanoa, na sastanku su sudjelovali: g. Conleth Brady, pomoćnik glavnog direktora IAEA prof. dr. sc. Ivan Pejić, pomoćnik ministra  znanosti obrazovanja i sporta, gđa. Gabrijela Herceg Sarajlić, načelnica Sektora za međunarodnu suradnju, programe i projekte Europske unije MZOS-a, Nj. E. Dubravka Šimonović, veleposlanica i stalna predstavnica RH pri UN, OESS i MO u Beču, gđa. Sanja Bujas Juraga, načelnica Sektora za NATO i međunarodnu sigurnost, g. Saša Medaković, ravnatelj Državnog zavoda za radiološku i nuklearnu sigurnost te gđa. Nevenka Novosel, Državni zavod za radiološku i nuklearnu sigurnost.

Na sastanku su, uz ravnatelja, pred  IRB sudjelovali: dr. sc. Neven Soić, dr. sc.  Milko Jakšić, dr. sc. Tonči Tadić, dr. sc.  Stjepko Fazinić, Branko Vekić, dr. sc. Branka Mihaljević i dr. sc. Željka Knežević.

Glavni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju posjetio je IRB u sklopu radnog posjeta RH 18. i 19. svibnja 2015. u organizaciji Ministarstva vanjskih i europskih poslova.

Kontaktirajte nas

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.