Prijeđite na glavni sadržaj
Dobrodošlica znanstvenici povratnici

Iva Tolić odlikovana Redom Danice Hrvatske

26.6.2014.
Iva Tolić odlikovana Redom Danice Hrvatske

Predsjednik Republike Ivo Josipović jučer je na svečanosti, koja je povodom obilježavanja Dana državnosti Republike Hrvatske održana u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu, uručio odličja i priznanja zaslužnim pojedincima, tvrtkama i kulturnim institucijama. Među odlikovanima  je i znanstvenica Instituta Ruđer Bošković dr. sc. Iva Tolić.

Molekularna biologinja odlikovana je Redom Danice hrvatske s likom Ruđera Boškovića za osobite zasluge za znanost i njezino promicanje u Republici Hrvatskoj i svijetu.

Riječ je o uglednoj mladoj znanstvenici koja već duže vrijeme svojim znanstvenim uspjesima plijeni pažnju znanstveno-akademske zajednice, ali i medija.

Međunarodni ugled

Svoj ugled u međunarodnoj znanosti Iva Tolić može zahvaliti uspjesima u otkrivanju složenih staničnih procesa. Tako je zajedno s kolegama na Institutu Max Planck identificirala prvi potencijalno besmrtni organizam, kvasac afričkog piva, koji se pomlađuje kod svake diobe stanica.

Pored toga, njezino otkriće novog mehanizma kojim nitasti proteini mikrotubuli hvataju kromosome za vrijeme stanične diobe ruši paradigmu o uhvatu kromosoma uvedenu 80-tih godina prošloga stoljeća. Tolić je zajedno sa svojim kolegama otkrila da mikrotubuli, koji su odgovorni za diobu kromosoma na dvije identične polovice, ne rastu izravno prema središtu kromosoma nego u vrtnji trepere oko središta kromosoma. To otkriće moglo bi biti važno za razvoj novih terapija kod oboljenja od raka, budući da većina lijekova protiv raka koči staničnu diobu time što djeluju upravo na mikrotubule. Znanje o tomu kako mikrotubuli uspostavljaju kontakt s kromosomima moći će se iskoristiti za razvijanje novih lijekova.

Odlikovanje kao topla dobrodošlica 

Nakon devet godina provedenih na institutu Max Planck, dr. Tolić odlučila se vratiti u Hrvatsku na IRB gdje će u Zavodu za molekularnu biologiju osnovati grupu i nastaviti svoja istraživanja koristeći pri tome najmoderniju opremu poput konfokalnog mikroskopa vrijednog 5 milijuna kuna koji je nedavno nabavljen u sklopu EU projekta Innomol.

''Veselim se i velika mi je čast primiti ovo odlikovanje. Redom Danice nisam odlikovana samo ja, nego i svi moji suradnici bez kojih naša otkrića ne bi bila moguća. Budući da sam se nakon 15 godina znanstvenog rada u Njemačkoj, Italiji, Danskoj i SAD-u baš ove godine vratila u Hrvatsku, odlikovanje Redom Danice osjećam kao lijepu dobrodošlicu.'' – zaključila je dr. Tolić povodom odlikovanja.

Znanstvenica budućnosti

Ova rođena Zagrepčanka diplomirala je molekularnu biologiju na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu, a kao znanstveni novak radila je na IRB-u. Nakon izrade doktorata na temu stanične mehanike na Harvardu u Bostonu i obrane u Zagrebu (2002) odlazi na poslijedoktorska usavršavanja u institut Niels Bohr u Kopenhagenu i Sveučilište u Firenci. Proteklih 15 godina usavršavala se na institutima od Amerike do Njemačke i publicirala preko 50 znanstvenih radova.

Iva Tolić dobitnica je NATO-ove stipendije, a nedavno je dobila značajno priznanje kada joj je prestižni znanstveni časopis Cell dodijelio laskavu titulu 40 najboljih biologa u svijetu kad je predstavio 'generaciju budućnosti' - 40 znanstvenika u dobi do 40 godina.

Kontaktirajte nas

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.