Prijeđite na glavni sadržaj

Izaslanstvo IRB-a u radnom posjetu Finskoj

14.4.2010.
Izaslanstvo IRB-a u radnom posjetu Finskoj

Nastavno na suradnju Instituta Ruđer Bošković s finskim znanstveno-istraživačkim institucijama, ravnateljica IRB-a dr. sc. Danica Ramljak boravila je u radnom posjetu finskom istraživačkom centru za nanotehnologiju Micronova u Helsinkiju, u sklopu hrvatskog izaslanstva predvođenog predsjednicom Vlade RH Jadrankom Kosor.

U okviru znanstvene suradnje, finski eksperti pomoći će u međunarodnoj evaluaciji IRB-a te u osnivanju "Cleanroom" laboratorija (tehnologije čistog prostora) za potrebe IRB-a i Instituta za fiziku. "Cleanroom" laboratoriji koriste se u proizvodnji i/ili znanstvenom istraživanju, a karakterizira ih nizak udio zagađivača prisutnih u samom prostoru laboratorija poput prašine, mikroba, aerosolnih čestica i kemijskih isparavanja. Dr. sc. Danica Ramljak razgovarala je i s predsjednikom Finske akademije znanosti Markkuom Mattilom.

U Otaniemiju je održan i nano-seminar pod nazivom "Functional Materials Scientific Day III" u čijem su radu jučer sudjelovali i znanstvenici IRB-a dr. sc. Igor Đerđ i dr. sc. Mile Ivanda. Zajedno s finskim Sveučilištem u Jyväskyli planira se održavanje prve hrvatsko-finske Ljetne škole o nanoznanosti od 19. do 23. rujna u Dubrovniku. Školu će predvoditi ugledni znanstvenici iz Hrvatske, Finske i ostalih zemalja s kojima surađuje Institut, a namijenjena je mladim doktorantima i poslijedoktorantima iz domovine i inozemstva.

Ovaj posjet rezultat je i dobre suradnje s veleposlanikom dr. sc. Damirom Kušenom koji intenzivno radi na promicanju gospodarskih interesa i znanstveno-tehnološke suradnje između Hrvatske i Finske.

Kontaktirajte nas

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.