Prijeđite na glavni sadržaj

JACS objavio novi rad znanstvenika IRB-a

4.6.2020.
JACS objavio novi rad  znanstvenika IRB-a

J. Am. Chem. Soc. 2020, 142, 21, 9718–9724,
Copyright © 2020 American Chemical Society

Sinergijom eksperimenata i računalnih simulacija u potpunosti je razotkriven mehanizam fotokemijske reakcije eliminacije dušika iz diazoalkana. Iako je riječ o jednoj od temeljnih reakcija u organskoj kemiji od općeg značaja, detalji mehanizma do danas nisu bili poznati. Rezultati su objavljeni u jednom od vodećih časopisa iz kemije, Journal of the American Chemical Society (IF = 14.695) i važni su jer mijenjaju paradigme znanja o fotokemijskim reakcijama.

 

Razumijevanje mehanizama kemijskih reakcija moćan je alat koji načelno omogućava znanstvenicima pouzdano predviđanje ishoda još nepoznatih reakcija.

Istraživanje reakcijskog mehanizma može se pametno primijeniti u raznim područjima.

Diazoalkani su se pokazali kao svestrani građevni blokovi za fotokemijsko generiranje reaktivnih intermedijera – karbena.

Međutim, mehanističko istraživanje načina na koji se taj proces odvija dosad nije bilo provedeno. Tumačenje transformacija u pobuđenim elektronskim stanjima diazoalkana otkriva istraživačima selektivnu kontrolu tih reakcija kao i novu kemiju.

Nedavna istraživanja tima znanstvenika s IRB-a upravo su to postigla sinergijom eksperimentalnih i računskih metoda.

Pokazali su da se fotokemijska eliminacija dušika i generiranje karbena iz svih ispitivanih derivata diazometana odvija istim mehanizmom.

Također su pokazali da je za efektivnu i učinkovitu fotoeliminaciju dušika nužno pobuđenje u energetski viša singletna stanja, mijenjajući dobro prihvaćene paradigme u organskoj fotokemiji.

Mehanizam kojim se odvija ovaj proces omogućio je dublje razumijevanje specifičnih uloga pobuđenih stanja visoke energije te može pružiti temeljna znanja u dizajniranju širokog spektra fotokemijskih procesa relevantnih za razne biološke primjene.

Istraživanje ovog projekta financirano je kroz potpore Hrvatske zaklade za znanost (HRZZ IP-2014-09-6312 i IP-2016-06-1142).

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.