Prijeđite na glavni sadržaj

Konferencija za medije povodom svečanog predstavljanja projekta "Jačanje sustava upravljanja znanjem i komercijalizacijom istraživanja IRB-a"

10.3.2017.
Konferencija za medije povodom svečanog predstavljanja projekta "Jačanje sustava upravljanja znanjem i komercijalizacijom istraživanja IRB-a"

Institut Ruđer Bošković (IRB) i projektni tim Mreže znanja pozivaju Vas na Svečano predstavljanje projekta 'Jačanje sustava upravljanja znanjem i komercijalizacijom istraživanja Instituta Ruđer Bošković' vrijednog 440 tisuća eura, a usmjerenog na jačanje sustava razvoja inovacija na IRB-u s ciljem stvaranja novih konkurentnih proizvoda.

Predstavljanje i konferencija za medije održat će se u utorak, 14. ožujka 2017. godine s početkom u 9.30 sati u Kući Europe, Augusta Cesarca 4, Zagreb.

Događanje je namijenjeno predstavnicima medija s akreditacijom te uzvanicima isključivo po pozivu. Molimo predstavnike medija da osiguraju akreditacije elektronskom prijavom - klikom na gumb 'Register Now!' koji se nalazi s desne strane.

Cilj ovog projekta je doprinijeti unapređenju komercijalizacije rezultata istraživanja prvenstveno na IRB-u, ali i u Republici Hrvatskoj (RH), te izgradnji odgovarajućih kapaciteta za transfer tehnologije, jačanju administrativnih kapaciteta korisnika i podizanju javne svijesti o značaju komercijalizacije rezultata istraživanja za rast i razvoj društva.

Nažalost, nije novost da je inovacijska kultura u Hrvatskoj zapostavljena. Prema izvještajima Europske komisije o industrijskoj konkurentnosti EU i zemalja članica, Hrvatska redovito pripada skupini zemalja sa skromnom ili stagnirajućom razinom konkurentnosti. Također, prema podacima Državnog zavoda za intelektualno vlasništvo (DZIV) u Hrvatskoj se broj patentnih prijava u tehničkim područjima u razdoblju od 2008. do 2012. smanjio za gotovo 40 posto, a pad broja patentnih prijava bilježi se u svim područjima. Prema posljednjim podacima Državnog zavoda za statistiku taj trend pada u patentnima nastavio se i 2014. i 2015. godine za dodatnih 20%.

Ovakva stagnacija u razvoju inovacija i komercijalizacija rezultata istraživanja rezultat je sustavnog lošeg financiranja znanosti i istraživanja, ali i različitih administrativnih opterećenja, nepoticajnog zakonodavnog okvira, te nedovoljne suradnje tvrtki s istraživačkim organizacijama poput IRB-a.

Iako u posljednjih nekoliko godina broj istraživačkih partnerstva između IRB-a i industrije ima pozitivan trend rasta, što je velikim dijelom uvjetovano i jakim angažmanom znanstvenika IRB-a na europskim projektima koji potiču suradnju s malim i srednjim poduzetnicima - to sve još uvijek nije dovoljno jer uspjeh u komercijalizaciji rezultata istraživanja još uvijek nije na razini međunarodne prakse.

Novi projekt Instituta Ruđer Bošković i Mreže znanja u mnogome će redefinirati organizaciju i upravljanje IRB procesom komercijalizacije rezultata istraživanja, suradnju Instituta s gospodarstvom te obuku njegovih zaposlenika i ključnih dionika. Na događanje su, uz predstavnike medija, partnera iz industrije i znanstveno-akademske zajednice, pozvani i predstavnici Vlade RH te resornih ministarstava i agencija.

Događanje je podijeljeno u dva dijela. U prvom dijelu programa konferencije za medije sudionicima će se obratiti g. Branko Baričević, voditelj Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj (TBC), dr. sc.Tome Antičić, ravnatelj Instituta Ruđer Bošković i g. Domagoj Račić, direktor Mreže znanja d.o.o., koja provodi projekt.

Nakon pozdravnih govora i izlaganja uslijedit će okrugli stol na temu: 'Mogućnosti i prepreke komercijalizaciji inovacija'. U raspravi za okruglim stolom sudjelovati će predstavnici javne uprave, inovativnih poduzetnika te znanstveno-istraživačkih organizacija.

Raspravljat će se o najvećim preprekama uspješne suradnje, potencijalima transfera tehnologije i inovacija u razvoju gospodarstva te nužnim izmjenama administrativnih i zakonodavnih okvira kojima bi se omogućila učinkovita suradnja znanosti, gospodarstva i javne uprave, te stvorilo poticajno okruženje za komercijalizaciju rezultata istraživanja te transfer znanja i tehnologija u Republici Hrvatskoj.

Projekt je vrijedan 440 tisuća eura, a financiraju ga Europska unija (u devedesetpostotnom iznosu od 396.000,00 EUR) i Republika Hrvatska u okviru Prijelaznog instrumenta Europske unije za Hrvatsku, privremenog instrumenta namijenjenog novim državama članicama EU u prvim godinama članstva kao pomoć u financiranju mjera za razvoj i jačanje nacionalnih, administrativnih i pravosudnih sposobnosti za provedbu i primjenu zakonodavstva Europske unije. Projekt provodi Mreža znanja d.o.o., konzultantska tvrtka iz Zagreba, a korisnik projekta je Institut Ruđer Bošković (IRB).

Program

9:30 - 10:00

Registracija sudionika

SVEČANO PREDSTAVLJANJE PROJEKTA I KONFERENCIJA ZA MEDIJE

10:00 – 10:10

Otvaranje svečanosti
Maja Čakarun, stručnjak za komunikaciju i umrežavanje dionika, Mreža znanja d.o.o.

10:10 – 10:30

Pozdravni govori
Branko Baričević, izvanredni i opunomoćeni veleposlanik, Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj (TBC)
Predstavnik Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije

10:30 - 11:10

Prezentacija projekta

10:30 – 10:50

Ciljevi projekta i predviđene aktivnosti
Domagoj Račić, direktor, Mreža znanja d.o.o.

10:50 – 11:10

Institut Ruđer Bošković u inovacijskom eko-sustavu
dr. sc. Tome Antičić, ravnatelj, Institut Ruđer Bošković

11:10 – 11:40

Izjave za medije i stanka uz kavu

11:40 – 13:00

OKRUGLI STOL „MOGUĆNOSTI I PREPREKE KOMERCIJALIZACIJI INOVACIJA“
Sudionici:

Dr. sc. Mario Cindrić, Zavod za molekularnu medicinu, Institut Ruđer Bošković
Prof. dr. sc. Bojan Jerbić, redoviti profesor, Fakultet strojarstva i brodogradnje
Emir Džanić, manager za otvorene inovacije, Podravka d.d.
Prof. dr. sc. Gordan Lauc, osnivač i predsjednik uprave, Genos d.o.o.
Predstavnik Grada Zagreba
Domagoj Račić, direktor, Mreža znanja d.o.o. (moderator)

13:00 – 14:0

Ručak i druženje

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.