Prijeđite na glavni sadržaj

LNA-u dodijeljena akreditacija za datiranje upotrebom 14C

9.8.2021.

Laboratoriju za mjerenje niskih radioaktivnosti (LNA) Zavoda za eksperimentalnu fiziku Hrvatska akreditacijska agencija (HAA) je 22.7.2021. dodijelila prvu akreditaciju prema normi HRN EN ISO/IEC 17025 za ispitnu metodu Određivanje relativne specifične aktivnosti 14C/starosti tehnikom LSC.

Ova ispitna metoda se temelji na radioaktivnom raspadu izotopa ugljika 14C, koji je normalno prisutan u atmosferi i koji se ugrađuje u živa bića tijekom njihova života.

Tako je u živim organizmima postignuta ravnoteža aktivnosti 14C. Međutim, nakon smrti organizma, 14C se više ne ugrađuje u organizam, a već ugrađeni atomi 14C se raspadaju prema zakonu radioaktivnog raspada.

Preko poznatog vremena poluraspada 14C (vrijeme u kojemu se aktivnost radioizotopa smanji za pola), a koje za 14C iznosi 5730 godina, moguće je odrediti kada je nastupila smrt organizama, tj. vrijeme proteklo od smrti organizma.

To određivanje vremena proteklog od smrti organizma se još naziva i datiranje. Osim na biološke materijale, datiranje je moguće primijeniti i na anorganske materijale koji u vrijeme svoga nastanka djelomično ugrađuju 14C iz atmosfere (npr. sige, jezerski sedimenti, sedre, žbuke, ljušture školjaka). Za datiranje se danas najčešće koriste tehnike akceleratorske masene spektrometrije (AMS) i tekućinske scintilacijske spektrometrije (engl. liquid scintillation counting, LSC). Laboratorij za mjerenje niskih radioaktivnosti je jedini laboratorij u Hrvatskoj koji se bavi datiranjem pomoću 14C.

Datiranje se koristi u znanosti, ali i za komercijalne potrebe pa ga tako primjenjuje i LNA. Budući da na tržištu postoji stalna potreba za datiranjem upotrebom 14C i da raste potreba za akreditiranim ispitnim metodama, LNA je odlučio akreditirati jednu od svojih metoda za datiranje kako bi udovoljio zahtjevima tržišta. Rezultati dobiveni akreditiranim metodama su priznati i prihvaćeni u svim zemljama potpisnicama odgovarajućih sporazuma.

Za Hrvatsku su važni sporazumi EA MLA (Europska suradnja na akreditaciji Multilateralni dogovor) i ILAC MRA (Međunarodna organizacija za akreditaciju laboratorija Sporazum o međusobnom priznavanju). Na taj način se olakšavaju međunarodna trgovina i protok roba i usluga. Također, akreditiranjem metoda na Institutu Ruđer Bošković i razvijanjem svojih usluga, Institutu je omogućeno veće sudjelovanje u komercijalnim uslugama koje traži tržište.  

Više detalja o akreditiranoj ispitnoj metodi i području akreditacije u LNA-u može se naći u Potvrdi o akreditaciji broj 1667 od 22.7.2021. i pripadajućem prilogu Potvrdi, kao i na stranici Laboratorija. Potvrda je uvrštena u HAA-ov registar akreditacija i javno je dostupna u njemu. Registar se nalazi na internetskoj stranici HAA-a.

Akreditacija je važeća pet godina (do 21.7.2026.) i mora se održavati i obnavljati ako se želi zadržati. U tom razdoblju će HAA u LNA-u provoditi redovite nadzorne preglede radi provjere i potvrđivanja rada Laboratorija u skladu s normom HRN EN ISO/IEC 17025. Redoviti nadzorni pregledi su uobičajena praksa akreditacijskih tijela i provode su u pravilnim vremenskim razmacima.

Akreditacija LNA-a je druga akreditacija na IRB-u u kojoj je primijenjen zajednički sustav upravljanja koji je 2015. godine uspostavljen na Institutu u skladu s normom HRN EN ISO/IEC 17025 i koji se redovito održava kako bi zadovoljio zahtjeve norme i potrebe laboratorija koji primjenjuju zajednički sustav i normu.

LNA-u dodijeljena akreditacija za datiranje upotrebom 14C

Kontaktirajte nas

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.