Prijeđite na glavni sadržaj

Laboratorij za fiziku mora i kemiju vodenih sustava akreditiran prema normi HRN EN ISO/IEC 17025:2007

8.11.2017.
Laboratorij za fiziku mora i kemiju vodenih sustava akreditiran prema normi HRN EN ISO/IEC 17025:2007

Laboratoriju za fiziku mora i kemiju vodenih sustava (LFKVS) Zavoda za istraživanje mora i okoliša Hrvatska akreditacijska agencija (HAA) je 31.10.2017. dodijelila prvu akreditaciju prema normiHRN EN ISO/IEC 17025: 2007za tri ispitne metode u području ispitivanja voda i sedimenata.

Akreditacija je dodijeljena za sljedeće metode:

  • Određivanje koncentracije otopljenog (DOC) i/ili ukupnog (TOC) organskog ugljika – Visoko temperaturna katalitička oksidacija: U površinskim, podzemnim, prijelaznim, priobalnim vodama i moru,
  • Određivanje koncentracije partikularnog (POC) organskog ugljika – Visoko temperaturna katalitička oksidacija: U površinskim, podzemnim, prijelaznim, priobalnim vodama i moru,
  • Određivanje masenog udjela organskog ugljika (TOC) – Visoko temperaturna katalitička oksidacija: U sedimentu.

Više detalja o ispitnim metodama i području akreditacije može se naći u Potvrdi o akreditaciji broj 1577 od 31.10.2017. i pripadajućem Prilogu Potvrdi. Potvrda je uvrštena u HAA-ov registar akreditacija i javno je dostupna u njemu. Registar se nalazi na internetskoj stranici HAA-a na kojoj se može pretraživati.

Akreditacija je važeća pet godina (do 30.10.2022.) i mora se obnavljati ako se želi zadržati. U međuvremenu će HAA u LFKVS-u provoditi redovite nadzorne preglede radi provjere i potvrđivanja rada Laboratorija u skladu s normomHRN EN ISO/IEC 17025: 2007. Redoviti nadzorni pregledi su uobičajena praksa akreditacijskih tijela i provode su u pravilnim vremenskim razmacima.

Akreditacija LFKVS-a je prva akreditacija na IRB-u koja je dodijeljena na temelju zajedničkog sustava upravljanja koji je 2015. godine uspostavljen na Institutu u skladu s normom HRN EN ISO/IEC 17025: 2007. Zajednički sustav upravljanja je primjenjiv i obavezan za sve ispitne i umjerne laboratorije na IRB-u koji se žele akreditirati u skladu s navedenom normom ili su već akreditirani prema njoj.

Dokumenti i zapisi zajedničkog sustava upravljanja IRB-a su interni dokumenti Instituta i dostupni su djelatnicima IRB-a na uvid u elektroničkom obliku. Akreditacija LFKVS-a je dobivena zajedničkim radom osoblja LFKVS-a i Voditeljice kvalitete IRB-a.

Kontaktirajte nas

Više informacija

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.