Prijeđite na glavni sadržaj
'Integrirani sustav praćenja obalnih i otvorenih morskih voda za zaštitu i upravljanje ekosustavima'

Lansiran Interreg projekt CASCADE

Razmjena znanja i protokola praćenja stanja okoliša ključni su za potporu konkretnim mjerama na prekograničnoj razini, a koje se bave zaštitom okoliša i očuvanjem usluga ekosustava.
1.8.2020.
Lansiran Interreg projekt CASCADE

Centar za istraživanje mora u Rovinju

Početnom konferencijom koja je u lipnju održana u online izdanju lansiran je projekt CASCADE. Riječ je o projektu financiranom u sklopu programa prekogranične suradnje INTERREG Italija-Hrvatska, punog naziva: 'Integrirani sustav praćenja obalnih i otvorenih morskih voda za zaštitu i upravljanje ekosustavima'. Na Institutu Ruđer Bošković (IRB) ovaj projekt okuplja iskusni znanstveni tim iz Laboratorija za evolucijsku ekologiju Centra za istraživanje mora u Rovinju (CIM) dr. sc. Martina Pfannkuchena,  dr. sc. Mirtu Smodlaku Tanković, dr. sc. Anu Baričević te voditeljicu projektnih aktivnosti za CIM i voditeljicu radnog paketa dva dr. sc. Danielu Marić Pfannkuchen.

Tijekom tri godine trajanja projekta CASCADE projektni partneri raditi će usklađivanju i koordiniranju mjera koje imaju za cilj poboljšati znanje, procijeniti kvalitetu kao i ranjivost morskih obalnih ekosustava Italije i Hrvatske, a s konačnim ciljem obnove staništa nekih ugroženih vrsta te pružanja podrške integriranom upravljanju.

Projekt će objediniti dugogodišnje istraživačko iskustvo na terenu kroz konkretan dijalog sa partnerima iz javnog sektora te sudjelovanje sveučilišta i instituta kako bi se unaprijedilo znanje o obalnim ekosustavima mora.

Razmjena znanja i protokola praćenja stanja okoliša ključni su za potporu konkretnim mjerama na prekograničnoj razini, a koje se bave zaštitom okoliša i očuvanjem usluga ekosustava. Vodeći partner projekta je Regione Puglia.

Projektni tim iz rovinjskog Centra za istraživanje mora IRB-a sljedeće tri godine radit će na prikupljanju znanja o bioraznolikosti staništa i ekosustava, monitoringui modeliranju istih u području projektne suradnje (Jadransko more), te sudjelovati u uspostavljanju novih kao i unapređenju postojećih obalnih sustava visoke rezolucije za praćenje i upravljanje ekosustavima obalnih i otvorenih voda.

Uz znanstvenike Centra za istraživanje mora IRB-a, projekt uključuje 19 partnera i okuplja istraživačke institute, sveučilišta, institucije i poslovne djelatnosti iz dviju zemalja, Italije i Hrvatske.

''Uz znanstvenike IRB-a u sklopu online konferencije, svi su projektni partneri predstavili svoje organizacije i aktivnosti na projektu, a nakon prezentacije i rasprave o aktivnostima u sklopu radnih paketa, članovi projekta formirali su Upravni odbor.'' – objasnila je dr. sc. Daniela Marić Pfannkuchen, voditeljica projektnih aktivnosti za CIM.

Provedba projekta je započela 1. siječnja 2020. godine i traje 36 mjeseci. Ukupna vrijednost projekta iznosi 5.817.547,00 eura, od čega je 85 posto bespovratnih sredstava financiranih iz ERDF-a u sklopu Interreg programa prekogranične suradnje Italija-Hrvatska. Ukupan proračun s kojim raspolaže CIM iznosi 480.800,00 eura.

Vodeći partner:

Regione Puglia

Partneri:

1. Fondazione Centro Euro-mediterraneo sui Cambiamenti Climatici
2. Institut Ruđer Bošković, Centar za Istraživanje mora
3. Dubrovačko-neretvanska županija
4. Agenzia Regionale per la Protezione dell'Ambiente del Friuli Venezia Giulia (ARPA FVG)
5. Università IUAV di Venezia
6. Alma Mater Studiorum Università di Bologna
7. Agenzia Regionale Prevenzione Ambiente Energia Emilia Romagna (ARPAE)
8. DELTA 2000 - SOCIETA' CONSORTILE A R.L.
9. Università del Salento
10. Institut za Oceanografiju i Ribarstvo
11. Jadranski Edukativno-istraživački Centar za Reagiranja na Iznenadna Onečišćenja Mora - Atrac
12. Grad Nin
13. Università degli Studi del Molise
14. Regione Marche
15. Javna Ustanova za Upravljanje Zaštićenim Djelovima Prirode na Području Splitsko-dalmatinske županije more i Krš
Pridruženi partneri:
16. Consorzio di Gestione di Torre Guaceto
17. Istarska Zupanija
18. Regione Molise
19. AMP Torre del Cerrano

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.