Prijeđite na glavni sadržaj

Luciji Vrban dodijeljena nagrada Fonda Nenada M. Kostića za diplomski rad

7.6.2023.
Luciji Vrban dodijeljena nagrada Fonda Nenada M. Kostića za diplomski rad

Lucija Vrban, asistentica u Laboratoriju za računalni dizajn i sintezu funkcionalnih materijala Instituta Ruđer Bošković (IRB), dobitnica je godišnje nagrade Fonda Nenada M. Kostića za 2023. godinu. Nagrada joj je dodijeljena za diplomski rad kojim je stekla titulu magistrice istraživanja i razvoja lijekova na Odjelu za biotehnologiju Sveučilišta u Rijeci u rujnu 2022. godine, a koji je izrađen pod mentorstvom dr. sc. Roberta Vianella na IRB-u.

Fond Nenada M. Kostića već 22 godine dodijeljuje nagrade za najbolje završne i diplomske radove u području kemijskih znanosti studentima sa sveučilišta u Srbiji, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i Crnoj Gori. Osnivač i predsjednik fonda, prof. Nenad Kostić, ugledni je znanstvenik, koji nakon završenog studija kemije na Prirodno-matematičkom fakultetu u Beogradu 1976. godine, odlazi u Sjedinjene Američke Države, gdje stječe doktorat prirodnih znanosti te ostvaruje značajnu akademsku karijeru.

Ove godine, na natječaj Fonda za najbolje diplomske i završne radove obranjene u periodu od 1. travnja 2022. do 31. ožujka 2023. godine prijavilo se trinaest studenata s fakulteta u Novom Sadu, Zagrebu, Nišu, Leskovcu, Beogradu, Rijeci i Sarajevu, a svečana dodjela priznanja upriličena je u Svečanoj sali Sveučilišta u Kragujevcu 26. svibnja ove godine, pri čemu je Fond nagradio odabrane studente te pohvalio njihove mentore.

Luciji Vrban dodijeljena je specijalna konkursna nagrada za njezin diplomski rad pod nazivom "Računalna studija mehanizmom temeljenih ireverzibilinih inhibitora monamin oksidaze B" izrađen pod mentorstvom dr. sc. Roberta Vianella s IRB-a te komentorstvom prof. Željka Svedružića s Odjela za biotehnologiju Sveučilišta u Rijeci. Lucijin rad fokusirao se na enzim monoamin oksidazu B, odgovornom za metabolizam velikog broja egozgenih i endogenih monoamina zaduženih za kontrolu moždanih funkcija te moduliranje emocija i raspoloženja, a koji je posljedično impliciran u širokom spektru neurodegenerativnih oboljenja, uključujući i Parkinsonovu bolest.

Postojeći lijekovi poput razagilina i selegilina, koji inhibiraju rad ovog enzima te umanjuju degradaciju monoaminskih neurotransmitera u mozgu, povezani su s nizom nuspojava i dijetalnim restrikcijama, pa je u svojem diplomskom radu, Lucija koristeći nekoliko računalnih metoda i inovativni pristup dizajna lijekova identificirala molekulu N-metil-N-propargil-2-indola, koja je približno 70, odnosno 620 puta kinetički efikasnija od razagilna, odnosno selegilina. Dobiveni rezultati doprinose odgovorima na izazove moderne medicine uslijed epidemije neurodegeneracije, nude smjernice u predviđanju struktura s izgledno manjim nuspojavama i boljom djelotvornošću te ostvaruju trajan doprinos u području razvoja lijekova protiv neurodegeneratvnih oboljenja.

Od travnja 2023. godine, Lucija Vrban radi kao asistentica u Laboratoriju za računalni dizajn i sintezu funkcionalnih materijala pod vodstvom dr. sc. Roberta Vianella na Zavodu za organsku kemiju i biokemiju, gdje nastavlja svoj radu na ovom farmakološki važnom biološkom sustavu. Tijekom svoje dosadašnje karijere napisala je nekoliko znanstveno popularnih članaka te sudjelovala kao članica Organizacijskog odbora na 7. Simpoziju studenata kemičara na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu u listopadu 2022. godine, a za rezultate svojeg diplomskog rada primila je i nagradu za najbolju postersku prezentaciju na 2. Simpoziju studenata biotehnologije Sveučilišta u Rijeci u lipnju 2022. godine.

"Iznimno mi je drago biti dobitnica specijalne nagrade i na ovaj način dobiti međunarodno priznanje za sav trud koji sam uložila u izradi diplomskog rada. Nagrada mi predstavlja veliku motivaciju i daje dodatnu želju za nastavkom istraživanja." zaključila je Lucija Vrban.

Pored Lucije, ovogodišnji dobitnici ovog međunarodnog priznanja su i Lea Čolakić, za diplomski rad pod mentorstvom prof. Marijane Đaković s Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Danijela Nikolić, za diplomski rad pod mentorstvom prof. Marije Genčić s Prirodno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Nišu, dok je vankonkursna nagrada uručena Klubu mladih kemičara Srbije za podršku u profesionalnom i znanstvenom radu.

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.