Prijeđite na glavni sadržaj

Marti Popović uručena nagrada HGD-a

9.4.2014.
Marti Popović uručena nagrada HGD-a

Znanstvena novakinja Laboratorija za molekularnu ekotoksikologiju pri Zavodu za istraživanje mora i okoliša mr. sc. Marta Popović dobitnica je nagrade Hrvatskog genetičkog društva (HGD) 'Željko Trgovčević' za 2013. godinu za najbolji znanstveni rad mladog znanstvenika objavljen u 2013. godini.

Marti je nagrada dodijeljena za rad pod nazivom 'Molecular characterization of zebrafish Oatp1d1 (Slco1d1), a novel Organic anion-transporting polypeptide' koji je objavljen u jednom od najuglednijih časopisa u području molekularne biologije i biokemije Journal of Biological Chemistry (JBC).

U ovom radu znanstvenica prikazuje rezultate istraživanja vezanih uz otkriće i funkcionalnu karakterizaciju jednog novog, fiziološki i ekotoksikološki važnog membranskog proteina viših kralješnjaka, koji u riba ima primarnu ulogu u transportu steroidnih hormona, ali i okolišnih zagađivala.

Nagrada Željko Trgovčević pokrenuta je 2001. godine, a dodjeljuje se mladim istraživačima za vrijedan znanstveni rad u području molekularne biologije napravljen u Hrvatskoj. Vrijednost rada se ocjenjuje na temelju znanstvenih radova objavljenih u vodećim časopisima iz područja molekularne biologije

Nagrada je posvećena uspomeni na akademika Željka Trgovčevića, našeg uvaženog molekularnog genetičara, a zajednički je dodjeljuju Hrvatsko genetičko društvo i Institut Ruđer Bošković-Zavod za molekularnu biologiju. IRB i HGD su ovom  nagradom željeli odati zahvalnost Željku Trgovčeviću za njegov doprinos razvoju molekularne biologije u Hrvatskoj, a također pomoći daljnjem promicanju ove znanstvene discipline.

Uz Martu Popović nagradu je primila i dr. sc. Vanda Juranić Lisnić, Zavod za histologiju i embriologiju, Medicinski fakultet, Rijeka.

Mladim znanstvenicama nagrada je uručena na svečanoj dodjeli koja je održana 19. ožujka u prostorijama Društva sveučilišnih nastavnika i drugih znanstvenika u Zagrebu.

Kontaktirajte nas

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.