Prijeđite na glavni sadržaj

Međunarodni znanstveni projekt za vrhunska biomedicinska istraživanja na IRB-u

Novi projekt omogućit će IRB-u transfer znanja i tehnologije u metabolomici
16.1.2017.
Međunarodni znanstveni projekt za vrhunska biomedicinska istraživanja na IRB-u

Finska kompanija Patria će u suradnji s hrvatskim Ministarstvom gospodarstva, poduzetništva i obrta, financirati offset projekt koji će omogućiti Institutu Ruđer Bošković usvajanje znanja i tehnologije u jednom novom području istraživanja – metabolomici. Zajedno s genomikom i proteomikom, metabolomika je novo podruje istraživanja koje može dati uvid u metaboličko stanje ukupnih biokemijskih događaja povezanih sa stanicom ili biološkom sustavu, a bez prethodnih pretpostavki. Važna je za pronalaženje novih lijekova i dijagnostičkih alata koji se sve više primjenjuju u personaliziranoj medicini.

Projekt, koji je u petak predstavljen u finskom veleposlanstvu u Zagrebu, uključuje obuku hrvatskih istraživača na uglednom Sveučilištu San Pablo CEU iz Madrida. Znanstvenici će zajednički raditi na primjeni metabolomike u istraživanju raka dojke i raka prostate, te u otvaranju novih pristupa posttraumatskom stresnom poremećaju (PTSP).

Ovaj projekt omogućit će IRB-u modernizaciju i jačanje istraživačkih kapaciteta. Istraživanje metabolike u Zagrebu otvorit će i nove mogućnosti za druge istraživačke centre, bolnice, industriju baziranu na vojnoj opremi te istraživanju i inovacijama, osobito u prihvaćanju i razvoju novih medicinskih proizvoda.

Projekt je usuglašen sa strateškim ciljevima Vlade Republike Hrvatske u dijelu koji se odnosi na istraživanje i razvoj. Ovaj projekt obuhvaća transfer tehnologije putem treninga i obuke istraživača u novim znanstvenim vještinama, nakon čega će uslijediti osnivanje novoga laboratorija za metabolomiku u Institutu Ruđer Bošković. Novoopremljena istraživačka jedinica bit će vezana uz svjetski poznati Laboratorij za oksidacijski stres (LabOS) Instituta Ruđer Bošković u Zagrebu, te će se moći koristiti i za komercijalna znanstvena istraživanja, kroz pružanje usluga industriji i drugim korisnicima iz područja metabolomike, biomedicine i analitičke kemije.

"Istraživači iz Instituta Ruđer Bošković koji su uključeni u ovaj strateški projekt  dat će , zajedno sa svojim partnerima, sve od sebe kako bi ovaj jedinstveni projekt uspio, na dobrobit svih, u nadi da će postati mjerilo za buduće međunarodne i industrijske projekte u oblasti istraživanja i razvoja  u Hrvatskoj", rekao je prof. dr.Neven Žarković, znanstveni savjetnik u trajnom zvanju, LabOS,Laboratorij za oksidacijski stres, Instituta Ruđer Bošković.

Nove mogućnosti

Na nacionalnoj razini metabolomska jedinica u Zagrebu otvorit će nove mogućnosti za istraživačke centre, bolnice, vojsku te industriju orijentiranu na istraživanje i razvoj, posebice u razvoju i prihvaćanju novih zdravstvenih proizvoda.

Metabolomika je novo istraživačko polje, uz genomiku i proteomiku. Ona može dati pregled metaboličkoga  stanja i ukupnih biokemijskih zbivanja povezanih sa staničnim ili biološkim  sustavom, bez unaprijed postavljenih pretpostavki. Metabolomika se naširoko koristi u identifikaciji novih bioloških biljega, koji su važni u procesu otkrića novoga lijeka ili dijagnostičkih alata, što je sve prisutnije u personaliziranoj  medicini. Osim toga metabolomika  se može koristiti za utvrđivanje stupnja zagađenosti okoliša, prehrambene studije, za zdravlje životinja I poljoprivredu, što sve zajedno ovu granu znanosti o životu pretvara u savršenu platformu  s mnogobrojnim mogućnostima primjene.

Za postizanje tih ciljeva Patria računa na međunarodno priznati Centar za metabolomiku, CEMBIO, koji se nalazi na Sveučilištu San Pablo CEU u Madridu. U ovom trenutku bilateralni istraživački projekti između Španjolske i Hrvatske rijetko se provode, stoga će ovo značiti dodatnu priliku u sadašnjem prijedlogu razvoja mreže novih tehnologija.

“ Iskreno smo zahvalni Patriji na ovoj mogućnosti .Transfer znanja kojeg omogućuje ovaj projekt, dobro poznata stručnost LabOS-a u području oksidacijskog  stresa i imunokemije, te stručnost drugih hrvatskih istraživača u različitim kliničkim područjima pružaju savršenu podlogu za uspješan rezultat, od kojega će svi imati koristi, “ rekao je profesor  Coral  Barbas, voditelj Centra za  metabolomiku i bioanalizu (CEMBIO), Sveučilište San Pablo CEU.

“Jako smo ponosni  što u okviru Patrijinih offset obveza u Hrvatskoj ulažemo u ovu vrstu offset projekta,  koji će donijeti dugoročne i značajne znanstvene i društvene koristi čitavoj Republici Hrvatskoj”, kazao je Juha Simola, stariji potpredsjednik za prodaju i marketing, Patria.

Kontaktirajte nas

Više informacija

N

Ž

Neven Žarković

Voditelj laboratorija znanstveni savjetnik u trajnom zvanju

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.