Prijeđite na glavni sadržaj

Mehanizmi transformacije lipida u oceanima

14.2.2023.
Mehanizmi transformacije lipida u oceanima

Međunarodni tim znanstvenika pod vodstvom dr. sc. Blaženke Gašparović s Instituta Ruđer Bošković (IRB) i prof. Tannera Schauba sa Sveučilišta u Novom Meksiku, u novom je radu rasvijetlio procese rane transformacije lipida u oceanima. Rezultati istraživanja objavljeni su u uglednom časopisu Geochimica et Cosmochimica Acta, a važni su za razumijevanje mehanizama kojim morska organska tvar doprinosi uklanjanju ugljika iz atmosfere u duboke oceane, te time ublažavanju globalnih promjena.

Oceani imaju značajan potencijal za ublažavanje klimatskih promjena zbog svoje sposobnosti izdvajanja ugljika iz atmosfere. Presudnu ulogu u tom ciklusu ima morska organska tvar. Kako bi rasvijetlili te cikluse, znanstvenici istražuju, između ostalog, mehanizme stvaranja neidentificirane organske tvari, njezin sastav i kruženje u moru.

Lipidi su jedna od glavnih biokemijskih klasa u morskoj vodi. Procesi transformacije lipida još uvijek su uvelike nepoznati zbog nedostatka analitičkih metoda i standarda koji bi omogućili ta istraživanja.

Zahvaljujući metodi Fourierove transformacijske ionske ciklotronske rezonantne masene spektrometrije (FT-ICR MS) znanstvenici su mogli promatrati i određivati elementarni sastav tisuća lipida u jednom uzorku. Tako su dobili sasvim novi uvid u promjene koje se događaju na molekularnoj razini tijekom transformacije lipida u vodenom stupcu sjeveroistočnog dijela Atlantskog oceana i stvaranja intermedijera razgradnje.  

''Uzimajući u obzir omjere vodika i ugljika te kisika i ugljika, broj dvostrukih veza, molekularnu raznolikost i broj ugljika u molekulama, zaključili smo da mehanizmi transformacije lipida uključuju umrežavanje, djelomičnu razgradnju ili fragmentaciju, redukciju dvostruke veze, oksidaciju, hidrogenaciju, dehidrogenaciju i ciklizaciju.  

Naše istraživanje je pokazalo da niska nezasićenost i brz transport u dubinu potiču očuvanje produkata transformacije lipida u vodenom stupcu. Takvi spojevi doprinose uklanjanju ugljika iz atmosfere u duboke oceane i tako sudjeluju u ublažavanju globalnih promjena,'' zaključila je dr. Gašparović, dopisna autorica i voditeljica Laboratorija za biogeokemiju mora i atmosfere na IRB-u.

Istraživanje je financirala Hrvatska zaklada za znanost (IP-11-2013-860).

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.