Prijeđite na glavni sadržaj

Mlade IRB-ove znanstvenice dobile Godišnju nagradu iz područja prirodnih znanosti

1.4.2011.
Mlade IRB-ove znanstvenice dobile Godišnju nagradu iz područja prirodnih znanosti

Društvo sveučilišnih nastavnika i drugih znanstvenika u Zagrebu dodijelilo je, u nazočnosti predsjednika Republike Ive Josipovića, svoje godišnje nagrade za 2010. godinu. 12 mladih znanstvenika i umjetnika primilo je godišnju nagradu za zavidna postignuća iz područja prirodnih, tehničkih, biotehničkih, humanističkih i društvenih znanosti te za interdisciplinarno područje umjetnosti.

Među nagrađenima su i dvije mlade znanstvenice sa Instituta Ruđer Bošković dr. sc. Irena Dokli, Zavod za organsku kemiju i biokemiju i dipl. ing. Nives Ivić, Zavod za fizičku kemiju. Dr. Dokli je do sada objavila pet znanstvenih radova, a natjecala se je s radom u kojem se opisuje sinteza N-zasićenih aziridina uz detaljnu studiju mehanizama pripadajućih reakcija. Rad je objavljen u časopisu Chemistry European Journal (IF=5,382). Dipl. ing Ivić do sada je objavila tri znanstvena rada, a natjecala se s radom u kojem se istražuju biokemijski mehanizmi djelovanja aminoaci-tRNA sintetaze, posebice „skraćenih“ verzija enzima prisutnih u genomima različitih organizama. Rad, objavljen u prestižnom časopisu PNAS (IF=9,432), je izrađen u suradnji s laboratorijem prof. dr. Ivane Weygand Đurašević s PMF-a u Zagrebu, a dr. sc. Markom Močibob s PMF-a je također nagrađen za isti rad.

Predsjednik Republike profesor Ivo Josipović čestitao je nagrađenima i izrazio nadu da će oni biti pokretači budućeg razvoja hrvatskog društva, a za što su, istaknuo je, uz nesumnjivi individualni potencijal laureata potrebna i značajna ulaganja bez kojih Hrvatska ne može prosperirati. "Nema društvenog napretka bez ulaganja u znanost i duhovne vrijednosti, na što se u Hrvatskoj prečesto zaboravlja. O tome ovisi hoćemo li sutra biti europska prosperitetna zemlja koja zajedno s ostalim zemljama Unije odlučuje o sudbini Europe", poručio je predsjednik. Predsjednik je istaknuo kako ulaganje u znanost nije trošak, već put izlaska iz krize, na što se premalo ukazuje u hrvatskom medijskom prostoru. "Gorka je istina našeg društva da kreativnost i pamet dobivaju premalo medijskog prostora, pa će i današnja dodjela ovih uglednih nagrada dobiti manje medijske pozornosti od ubojstava, pljačke ili sportskih događanja", upozorio je predsjednik Josipović.

Broj prijavljenih na natječaj raste svake godine. U 15 godina koliko traje tradicija nagrađivanja najboljih, više od sto mladih umova primilo je nagrade. Zvučniji podatak kaže da je njih 90% ostalo u zemlji, pronašlo svoje mjesto u akademskoj zajednici i osiguralo Hrvatskoj pozitivnu budućnost.

Kontaktirajte nas

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.