Prijeđite na glavni sadržaj

Mladi astronomi posjetili Ruđer

26.1.2018.
Mladi astronomi posjetili Ruđer

Institut Ruđer Bošković (IRB), vodeću hrvatsku znanstvenu instituciju, posjetili su učenici osnovnoškolskog i srednjoškolskog uzrasta koji su na posljednjem Državnom natjecanju iz astronomije postigli najbolje rezultate.

Na početku posjeta, tijekom kojeg su mladi astronomi imali priliku upoznati se s radom pet laboratorija, pozdravio ih je pomoćnik v.d. ravnatelja Instituta dr. sc. Neven Soić, a boravak na IRB-u završili su zanimljivim predavanjem o astronomiji koje im je održao dr. sc. Nikola Biliškov.

Ukupno 19 učenika iz osnovnih škola Bogumila Tonija iz Samobora, Dragutina Kušlana iz Zagreba, Đure Pilara iz Slavonskog Broda, Josipa Pupačića iz Omiša, Stjepana Kefelje iz Kutine te Viktorovac iz Siska, kao i I. gimnazije iz Varaždina, XV. gimnazije iz Zagreba, Gimnazije Frana Galovića iz Koprivnice, Gimnazije Pula te Srednje škole Zvane Črnje iz Rovinja, u pratnji svojih mentora obišli su IRB gdje su se upoznali s radom Laboratorija za interakcije ionskih snopova te Laboratorija za nuklearnu fiziku Zavoda za eksperimentalnu fiziku, Laboratorija za tanke filmove Zavoda za fiziku materijala, Laboratorija za biomolekularne interakcije i spektroskopiju Zavoda za organsku kemiju te Laboratorija za kemiju čvrstog stanja i kompleksnih spojeva Zavoda za kemiju materijala.

Laboratorij za interakcije ionskih snopova i Laboratorij za nuklearnu fiziku predstavio je dr. sc. Milivoj Uroić koji je učenicima predstavio van der Graafov akcelerator kao i rad neutronskog generatora što je učenicima bilo posebno zanimljivo. Aktivnosti Laboratorija za tanke filmove predstavili su Nikolina Nekić i Lovro Basioli koji su im pojasnili što su to poluvodiči i tanki filmovi, te kako se oni karakteriziraju u magnetronskom izvoru čestica.

U Laboratoriju za biomolekularne interakcije i spektroskopiju dr. sc. Ivo Crnolatac ispričao im je sve o značaju DNK i RNK te dizajnu i sintezi novih malih molekula, dok je rad Laboratorija za kemiju čvrstog stanja i kompleksnih spojeva predstavio dr. sc. Nikola Biliškov koji je učenicima između ostalog objasnio značaj vodika kao jednog od energenata budućnosti.

„Jako mi je drago što smo imali priliku ugostiti vrijedne učenike koji se bave astronomijom, kao i njihove mentore. Nažalost, nismo bili u mogućnosti ugostiti sve učenike koji se bave astronomijom, nego samo one koji su na prošlogodišnjem natjecanju postigli najbolje rezultate. Neki kažu da su zvijezde lijepe jer su tako daleko. No, kad im se približimo znanstvenim metodama spoznaje, postaje jasno da ih znanje čini još ljepšima.

Uvod je to u znanost, najveću avanturu ljudskog duha, kroz koju je čovjek nadišao samoga sebe. U njedrima astronomije nastala je i narasla cijela prirodna znanost. To smo danas željeli pokazati učenicima, iako mislim da je njima to već jasno“, izjavio je organizator posjeta dr. sc. Nikola Biliškov s Instituta Ruđer Bošković i predsjednik državnog povjerenstva za natjecanje iz astronomije.

Državno natjecanje učenika osnovnih i srednjih škola iz astronomije održava se u organizaciji Agencije za odgoj i obrazovanje, a državna razina ovogodišnjeg izdanja održat će se od 16. do 18. svibnja u Osnovnoj školi Kostrena.

Kontaktirajte nas

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.