Prijeđite na glavni sadržaj

Laboratorij za kemiju čvrstog stanja i kompleksnih spojeva

Laboratorij za kemiju čvrstog stanja i kompleksnih spojeva (LKČSKS) nastao je spajanjem Laboratorija za kemiju čvrstog stanja (LKČS) i Laboratorija za kemiju kompleksnih spojeva (LKKS). U LKČS-u se istražuju reakcije intermetalnih spojeva s vodikom kao ekološki prihvatljivim izvorom energije. U LKKS-u se istražuju organometalni kompleksni spojevi i anorganski biokonjugati u svrhu optimizacije katalize pri sintezi kiralnih farmacutika, kao i druge primjene u biomedicini.

Laboratorij za kemiju čvrstog stanja i kompleksnih spojeva
A
A
A

Laboratorij za kemiju čvrstog stanja i kompleksnih spojeva (LKČSKS) nastao je 1. 1. 2009. godine spajanjem Laboratorija za kemiju čvrstog stanja (LKČS) i Laboratorija za kemiju kompleksnih spojeva (LKKS). Oba sastavna dijela današnjeg laboratorija nastala su u Odjelu za strukturnu i anorgansku kemiju, nedugo nakon osnivanja Instituta Ruđer Bošković.

Prva istraživanja u Laboratoriju za kemiju čvrstog stanja (LKČS) bila su orijentirana prema poluvodičkim materijalima, a nakon toga su slijedila intenzivnija istraživanja nuklearnih goriva. Trenutna istraživanja u ovoj grupi (projekt "Metalni hidridi u čistim energetskim sustavima") uglavnom su usmjerena na reakcije intermetalnih spojeva s vodikom ili kisikom. Ti se materijali mogu upotrijebiti kao katalizatori, spremnici vodika u ekološki prihvatljivim izvorima energije.  Članovi LKČS su: dr. sc. Antun Drašner, dr. sc. Nikola Biliškov, dr. sc. Goran Miletić, dr. sc. Andrea Knežević i Ivka Štefanić.

U Laboratoriju za kemiju kompleksnih spojeva (LKKS) od 1970-ih se intenzivno istražuje kemija i stereokemija kompleksnih spojeva prijelaznih metala. Posebno su se razvila istraživanja spojeva koji sadrže izravnu kemijsku vezu između metalnih atoma (heksanuklearni klasteri) i visokotemperaturni supravodiči na temelju kojih je laboratorij stekao i međunarodnu prepoznatljivost.  Trenutna istraživačka tema LKKS-a je razvoj kiralnih katalizatora prijelaznih metala s naglaskom na inspiraciju iz prirode. Koristi se struktura beta-okreta kao ključno obilježje kiralnih katalizatora koji oponašaju umjetne enzime s minimalnom, ali funkcionalnom kiralnom vanjskom koordinacijskom sferom. Ovi enzimi mogu naći primjenu u asimetričnoj sintezi međuprodukata lijekova proizvedenih u farmaceutskoj industriji. Članovi grupe LKKS su:  dr. sc. Srećko Kirin, dr. sc. Berislav Perić, dr. sc. Zoran Kokan i Ernest Sanders.

Ova stranica koristi kolačiće

neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva.

Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.