Prijeđite na glavni sadržaj

Nagrada "Krunoslav Sukić" dr. Biliškovu

8.12.2016.
Nagrada "Krunoslav Sukić" dr. Biliškovu

Ruđerovcu dr. sc. Nikoli Biliškovu dodijeljena je Nagrada za promicanje mirotvorstva, nenasilja i ljudskih prava 'Krunoslav Sukić'. Nagradu je dodijelio Centar za mir, nenasilje i ljudska prava u Osijeku u kategoriji 'Knjiga godine' za zbornik 'Preživljavati usprkos' u izdanju nakladničke kuće Izvori.

Riječ je o zborniku radova koji je objavljen povodom stote obljetnice rođenja Ivana Supeka, filozofa, znanstvenika, književnika, mirotvorca i humanista.

Nikola Biliškov je urednik i autor u ovom zborniku, koji donosi i eseje Hajrudina Hromadžića, Tomislava Tomaševića, Srđana Gavrilovića, Višnje Jankov, Dijane Ćurković, Saše Blagusa, Gorana Jerasa, Ivane Zagorac i Marine Kelave.

Osim radova deset autora, zbornik sadrži i opsežan razgovor vođen sa Supekom nedugo prije njegove smrti, a koji se sada prvi puta objavljuje u knjizi. Premda je od tog razgovora prošlo više godina, misao Ivana Supeka je i dalje aktualna, možda i više nego u doba kad je razgovor održan.

Akademik Ivan Supek otac je moderne znanosti u Hrvatskoj. Među prvima je uočio da moderna znanost zahtjeva motiviranje i obrazovanje velikog broja mladih suradnika, ali i izgradnju istraživačkih i multidisciplinarnih instituta. Osnivač je IRB-a koji je nastao po modelu Bohrovog instituta u Kopenhagenu.

Zahvaljujući vizionarstvu akademika Supeka IRB je iz instituta za teorijsku fiziku prerastao u multidisciplinarni i interdisciplinarni institut, te i danas vodeću i najveću znanstveno-istraživačku instituciju od posebnog značenja za znanost i razvoj Republike Hrvatske u područjima prirodnih znanosti i biomedicine, s posebnim potencijalom za gospodarski razvoj.

Odbor za dodjelu Nagrade u svom obrazloženju ističe da je ovom zborniku dodijeljeno priznanje ''jer pridonosi  stvaranju  ozračja  razumijevanja  mirotvorstva, nenasilnog djelovanja, ljudskih prava i civilnoga društva. Štoviše, sam Zbornik i rad na njemu mirotvorni je poduhvat. Okuplja i potiče na sudjelovanje  u radu na društvenoj pravdi i promjeni nove generacije aktivista, istraživača i mislilaca odlično se nadovezujući na naslijeđe znanstvenog, društvenog i mirotvornog djelovanja akademika Supeka. Značaj buđenja i aktivnog angažmana, kritičke misli i korištenja znanja za rad na pravednijem društvu, u humanističke svrhe, inkorporiran je u širokom spektru tema obrađenih u Zborniku: kritička misao, uloga znanosti, mirovne politike, humanistička arihitektura, pravedna ekonomija, ekonomska demokracija, održivi prirodni i društveni razvoj, ekologija.'' Književnica Tatjana Gromača o tom je zborniku istaknula i da ''promiče način mišljenja, življenja i djelovanja koji teže zdravim, kvalitetnim, ispunjenim ljudskim životima, odnosima i zajednici. Zbog toga je prepoznajemo kao određeno svjetlo u tmini''.

Mirovna Nagrada 'Krunoslav Sukić' dodjeljuje se od 2009. godine u četiri kategorije, i to za osobite doprinose u zaštiti i promociji ljudskih prava i sloboda čovjeka te dosljedno promicanje kulture mira i nenasilja.

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.