Prijeđite na glavni sadržaj

„Zelena kemija“ oduševila srednjoškolce

Radionica je održana u sklopu ciklusa Kemijsko-inženjerskih radionica HDKI-ja pod vodstvom doc. dr. sc. Tomislava Portade, a sastojala se uvodnog teorijskog dijela i praktičnog rada u kemijskom laboratoriju
11.12.2017.
„Zelena kemija“ oduševila srednjoškolce

Učenici četiriju zagrebačkih srednjih škola u sklopu kemijske radionice „Novi materijali za kemijsku pohranu vodika u čvrstom stanju“ posjetili su Institut Ruđer Bošković.

U sklopu uvodnog dijela radionice, dr. sc. Nikola Biliškov iz Laboratorija za kemiju čvrstog stanja i kompleksnih spojeva (LKČSKS) Zavoda za kemiju materijala učenicima je održao dva predavanja vezana za problematiku kemijske pohrane vodika te ih upoznao sa specifičnom temom istraživanja kojima se bavi njihov laboratorij. Nakon predavanja učenici su obišli laboratorij i upoznali se s uređajima i instrumentima s kojima znanstvenici rade, a na kojima su i oni sljedećih dana nastavili s praktičnim radom.

Za potrebe praktičnog dijela kemijske radionice učenici su bili podijeljeni u dvije skupine. Tadea Lažeta i Jelena Tavčar iz V. gimnazije te Ivan Badrov, Matko Petrović i Magda Topić iz XV. gimnazije na Ruđeru su boravili u prvoj skupini, dok su Stjepan Dolić i Dominik Jurinčić iz III. gimnazije te Antonio Magnabosco i Mario Periš iz Prirodoslovne škole Vladimira Preloga Institut posjetili tjedan iza njih. Svi oni, pod vodstvom dr. Biliškova, bavili su se mehanokemijskim reakcijama koje su ih oduševile, a dobili su i konkretan kemijski zadatak, koji je dio trenutnih istraživanja Laboratorija za kemiju čvrstog stanja i kompleksnih spojeva.

U okviru radionice učenici su se upoznali i bavili mehanokemijskim reakcijama, tj. reakcijama u kojima se mehanička energija koristi za pobudu kemijskih promjena. Iako se radi o jednoj od najstarijih skupina kemijskih postupaka te reakcije su tek u posljednjih nekoliko godina postale zanimljive kemičarima. Kako za mehanokemijske reakcije nije potrebno nikakvo otapalo, svrstavaju se u tzv. zelenu kemiju, a upravo je ta grana kemije, pogotovo kuglično mljevenje, danas nezaobilazan postupak u kemiji čvrstog stanja, osobito u pripravama različitih korisnih materijala. Učenici su imali priliku vidjeti reakciju kalijevog jodida i olovovog nitrata u keramičkom tarioniku, a u sklopu dobivenog zadatka mehanokemijski su sintetizirali litijev amidoboran. Radi se o jednom od spojeva koji se razmatraju kao potencijalni materijali za kemijsku pohranu vodika u čvrstom stanju, a tom prigodom upoznali su se i s radom u suhoj komori s inertnom atmosferom.

„Drago mi je da je upravo naš laboratorij dobio priliku ugostiti učenike i vjerujem da smo tijekom teorijskog, a pogotovo praktičnog dijela radionice, uspjeli dodatno pobuditi njihov interes za kemiju. Učenici su, primjerice, imali priliku vidjeti kako miješanjem i mljevenjem dvije bijele kemikalije ubrzo nastaje spoj predivne žute boje, koji je nekada služio kao pigment, a slikari su ga priređivali upravo takvim mehanokemijskim postupkom. Osim toga, tijekom zadatka su morali izvagati kemikalije u suhoj komori s inertnom atmosferom, što je samo po sebi izazovno zbog rada u gumenim rukavicama, nakon čega su reakcijsku smjesu, zatvorenu s metalnim kuglicama u metalnoj posudi za mljevenje, postavili na mehanokemijski mlin i promatrali reakciju“, izjavio je voditelj radionice dr. sc. Nikola Biliškov iz Laboratorija za kemiju čvrstog stanja i kompleksnih spojeva.

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.