Prijeđite na glavni sadržaj

Nela Pivac gost urednik posebne sekcije časopisa Progress in Neuro-Psychopharmacology & Biological Psychiatry

23.8.2016.

Znanstvena savjetnica IRB-a u trajnom zvanju, prof. dr. sc. Nela Pivac, voditeljica Laboratorija za molekularnu neuropsihijatriju Instituta Ruđer Bošković te izvanredni profesor na Sveučilištu J. J. Strossmayer u Osijeku, bila je pozvana da kao gost urednik odabere i realizira posebnu sekciju: „MAO and aggression“, u sklopu redovitog broja vrlo uglednog časopisa Progress in Neuro-Psychopharmacology & Biological Psychiatry.  Časopis ima čimbenik odjeka (IF) za 2015. godinu 4.361 i rangiran je unutar 18% u psihijatriji, 23% u neuroznanosti, 15 % u farmakologiji i 18% u kliničkoj neurologiji, dakle u prvih 25% (Q1) časopisa svih navedenih područja.

Šest znanstvenih radova, od kojih 5 preglednih i jedan originalni znanstveni rad, činili su cjelinu posebne sekcije časopisa koja je opisala promjene aktivnosti enzima monoaminooksidaze (MAO) u agresiji, a inozemni (iz Velike Britanije, SAD, Češke, Švedske i Estonije) i domaći autori bili su vrhunski eksperti iz tog područja. Svi su radovi ponudili detaljne analize i pregled najnovijih dostignuća o ulozi MAO enzima u promijenjenim ponašanjima s naglaskom na agresiju.

Radovi su opisali bazična istraživanja (na animalnim modelima), klinička istraživanja (u psihijatrijskih ispitanika) i metode medicinske kemije koje su doprinijele rasvjetljavanju uloge MAO, te su na jednom mjestu sakupljeni podatci koji su povezali psihijatriju, neurofarmakologiju, neuroznanost, neurologiju, psihologiju i medicinsku kemiju.

Ti su radovi istražili povezanost između promjena aktivnosti MAO i agresivnog ponašanja na različitim modelima, moguće mehanizme koji stoje u podlozi vulnerabilnosti na negativne okolišne čimbenike u patogenezi agresije i strategije fokusirane na MAO kao terapijski cilj.

Dr. sc. Pivac je s dr. sc. Ramsay napisala uvodnik („Pivac N, Ramsay RR (2016) Editorial: MAO and aggression. Progr Neuro-Psychopharmacol Biol Psychiatry 69: 79-80“) u kojem su ukratko opisale sadržaj uključenih radova. Pregledni članak “Ramsay RR (2016) Molecular aspects of monoamine oxidase B. Progr Neuro-Psychopharmacol Biol Psychiatry 69: 81-89“ prikazao je molekularne aspekte MAOs naglaskom na lijekove koji moduliraju MAO-A i MAO-B aktivnost, njihovu sintezu i moguću primjenu. U preglednom radu „Fisar Z (2016) Drugs related to monoamine oxidase activity. Progr Neuro-Psychopharmacol Biol Psychiatry 69: 112-124“, opisani su MAO inhibitori i uloga monoaminergičke transmisije u neuropsihijatrijskim bolestima.

U radu „Godar SC, Fite PJ, McFarlin KM, Bortolato M (2016) The role of monoamine oxidase A in aggression: current translational developments and future challenges. Progr Neuro-Psychopharmacol Biol Psychiatry, 69:  90-100“, pregledno su prikazani različiti animalni modeli agresije i uloga MAO-A u nastanku agresije. U preglednom radu „Harro J, Oreland L (2016) The role of MAO in personality and drug use. Progr Neuro-Psychopharmacol Biol Psychiatry, 69: 101-111“, opisana je povijest istraživanja uloge MAO u psihijatriji, povezanost aktivnosti MAO-A i MAO-B enzima i crta ličnosti, s fokusom na alkoholnu ovisnost, te način na koji MAO utječe na oblikovanje fizioloških i patoloških formi ponašanja. U preglednom radu suradnika iz RH („Gotovac K, Nikolac Perkovic M, Pivac N, Borovecki F (2016) Biomarkers of aggression in dementia.

Progr Neuro-Psychopharmacol Biol Psychiatry 69: 125-130)”, prikazani su monoaminergički biomarkeri agresije u dementnih bolesnika, posebice biomarkeri agitacije i neuropsihijatrijskih simptoma, koji dovode do gubitka samostalnosti, kognitivnog propadanja i lošeg ishoda u bolesnika s demencijom. U jedinom originalnom znanstvenom radu („Nikolac Perkovic M, Svob Strac D, Nedic Erjavec G, Uzun S, Podobnik J, Kozumplik O, Vlatkovic S, Pivac N (2016) Monoamine oxidase and agitation in psychiatric patients. Progr Neuro-Psychopharmacol Biol Psychiatry 69: 131-146”), predočeni su rezultati istraživanja povezanosti MAO i agitacije.

Naime, aktivnost MAO-B bila je povišena u trombocitima agitiranih psihijatrijskih bolesnika, dok polimorfizmi MAO-B i MAO-A gena nisu bili značajno povezani s agitacijom u psihijatrijskih bolesnika. Ti su rezultati potvrdili, ali i opovrgli neke uobičajene hipoteze o povezanosti MAO enzima s agitacijom u psihijatrijskih bolesnika.

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.