Prijeđite na glavni sadržaj

Nikolina Stojanović dobitnica nagrade "Željko Trgovčević" za 2016. godinu

4.4.2017.
Nikolina Stojanović dobitnica nagrade "Željko Trgovčević" za 2016. godinu

Dr. sc. Nikolina Stojanović, znanstvena novakinja iz Laboratorija za staničnu biologiju i prijenos signala Zavoda za molekularnu biologiju IRB-a dobitnica je nagrade "Željko Trgovčević" za 2016. godinu.

Nagradu dodjeljuje Hrvatsko genetičko društvo mladim znanstvenicima za najbolji rad izrađen u Hrvatskoj  u protekloj godini u području molekularne biologije. Nagrada je posvećena uspomeni na akademika Željka Trgovčevića, jednog od osnivača Zavoda za molekularnu biologiju IRB-a.

Dr. Stojanović je nagrađena za rad "Integrin αvβ3 expression in tongue squamous carcinoma cells Cal27 confers anticancer drug resistance through loss of pSrc(Y418)" koji je objavljen u uglednom molekularno-biološkom časopisu "Biochimica et Biophysica Acta – Molecular Cell Research".

Rezultati ovog rada ukazuju na važnu ulogu ekspresije integrina αvβ3 u tumorima glave i vrata u otpornosti na protutumorske lijekove i povećanom metastatskom potencijalu te upućuju na to da bi integrin αvβ3 mogao biti meta u terapiji otpornih tumora.

U odsutnosti dr. Stojanović koja se nalazi na poslijedoktorskom usavršavanju u inozemstvu, predsjednik HGD-a prof. Hrvoje Šarčević uručio je nagradu dr.Andreji Ambriović Ristov, mentorici nagrađene znanstvenice, na Godišnjoj skupštini HGD-a održanoj 16. ožujka 2017. na IRB-u. Tom prigodom dr. Ambriović Ristov održala je predavanje pod naslovom "Ekspresija integrina αvβ3 u stanicama karcinoma pločastog epitela jezika čovjeka Cal27 čini stanice otpornima na protutumorske lijekove putem gubitka ekspresije pSrc(Y418)".

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.