Prijeđite na glavni sadržaj
Ciklus predavanja povodom dodjele Nobelovih nagrada

Nobelove nagrade na "Ruđeru"

2.11.2012.
Nobelove nagrade na "Ruđeru"

®© The Nobel Foundation

U utorak, 6. studenog 2012. godine u 14.30 sati u predavaonici III. krila Instituta Ruđer Bošković (IRB) dr. sc. Dorotea Mück Šeler, znanstvena savjetnica na IRB-u, održat će predavanje: "Sitno ali bitno: Kristalna vrata za Nobelovu nagradu za kemiju". 

Ovo je treće i posljednje predavanje u Ciklusu znanstveno-popularnih predavanja povodom dodjele Nobelovih nagrada iz prirodnih znanosti za 2012. godinu koje se već četvrtu godinu za redom održava na IRB-u.

Nobelovu nagradu za kemiju 2012. godine dijele profesor biomedicine i biokemije Robert J. Lefkowitz (Howard Hughes Medical Institute and Duke University, Durham, NC, SAD) i profesor molekularne i celularne fiziologije Brian K. Kobilka (Univeristy Stanford, California, SAD).

Dva američka znanstvenika dobila su nagradu za rad u kojem su pokazali kako stanice u tijelu odgovaraju na stimulanse poput navale adrenalina što pomaže u razvoju učinkovitijih lijekova. Naime, Švedska kraljevska akademija znanosti u svom je priopćenju navela da je da 1,2 milijuna dolara vrijednu nagradu znanstvenicima dodijelila za dugogodišnje istraživanje strukture i funkcije membranskih receptora vezanih na G-protein (GPCR), vrata za reakciju stanica na kemijske poruke.

Bitno je naglasiti da veliki broj naših lijekova djeluje putem tih receptora, a među njima su beta blokatori, antihistaminici i različite vrste psihijatrijskih lijekova. Nalaženje boljih načina za vezanje na te receptore u središtu je pozornosti farmaceutskih i biotehnoloških kompanija jer bi upravo spoznaje o izgledu i funkcioniranju tih receptora stručnjacima trebale dati oruđe za izradu boljih lijekova s manje popratnih učinaka.

Kontaktirajte nas

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.