Prijeđite na glavni sadržaj

Sažetak predavanja

Nobelovu nagradu za kemiju 2012. godine dijele profesor biomedicine i biokemije Robert J Lefkowitz (Howard Hughes Medical Institute and Duke University, Durham, NC, USA) i profesor molekularne i celularne fiziologije Brian K Kobilka (Univeristy Stanford, California, USA).

Nobelov komitet dodjeljuje im nagradu za dugogodišnje istraživanje strukture i funkcije membranskih receptora spojenih s proteinom G (engl G protein coupled receptors; GPCR). Receptori su bitni posrednici putem kojih stanica prima, obrađuje i odgovara na podražaje iz okoline. Lefkowitz i Kobilka su koristeći složene biokemijske postupke izdvojili, stabilizirali i kristalizirali beta2-adrenergički receptor vezan s proteinom G. Pomoću snopa X-zraka odredili su građu i međusobnu povezanost pojedinih dijelova kristalne strukture receptora i proteina G. Ustanovili su strukturne promjene do kojih dolazi aktivacijom receptora odnosno vezanjem stresnog hormona adrenalina za receptor.

Dobiveni rezultati o strukturi beta2-adrenergičkog receptora zanimljivi su znanstvenicima u istraživanju mnogobrojnih receptora vezanih za protein G kao i farmaceutskim i biotehnološkim tvrtkama kao mjesto djelovanja za nove potencijalne lijekove za liječenje kardiovaskularnih i psihijatrijskih poremećaja.

O predavaču

Dr. sc. Dorotea Mück Šeler, znanstvena savjetnica na IRB-u, završila je 1972. godine studij medicinske biokemije na Farmaceutsko-biokemijskom fakultetu u Zagrebu, gdje je i doktorirala 1989. godine. Zaposlena je na Institutu Ruđer Bošković od 1975. godine. Provela je dvije godine na Sveučilištu McGill u Montrealu u Kanadi na poslijedoktorskom usavršavanju.

Dobitnica je Državne nagrade za znanost za 2004. godinu u području biomedicinskih znanosti za značajno znanstveno dostignuće u istraživanju perifernih biokemijskih pokazatelja psihičkih poremećaja. Voditeljica je Laboratorija za molekularnu neuropsihijatriju u Zavodu za molekularnu medicinu IRB-a. Osnovni istraživački interes Dorotee Mück Šeler je istraživanje uloge serotoninskog i katehlaminskog sustava i njihovih receptora u etiologiji i liječenju neuropsihijatrijskih bolesti.

Dorotea Mueck Šeler

D

M

Tel:
+385 1 457 1207
Interni broj:
1749

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.