Prijeđite na glavni sadržaj

Nova hipoteza o fiziologiji cerebrospinalnog likvora

14.7.2010.

Znanstvenici dr. sc. Darko Orešković iz Laboratorija za neurokemiju i molekularnu neurobiologiju Zavoda za molekularnu biologiju IRB i prof. dr. sc. Marijan Klarica s Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, objavili su, kao jedini autori, rad pod nazivom “The formation of cerebrospinal fluid: nearly a hundred years of interpretations and misinterpretations” u uglednom časopisu Brain Research Reviews (IF=7,39) koji spada u 8% najkvalitetnijih časopisa u području neuroznanosti.

U radu, temeljem ranije objavljenih vlastitih eksperimentalnih rezultata, autori odbacuju klasičnu hipotezu o stvaranju, cirkulaciji i apsorpciji cerebrospinalnog likvora postavljenu pred stotinjak godina, a koja se do danas smatra neupitnom činjenicom i predstavlja udžbeničko znanje za studente medicine. Osim fiziologije likvora pomoću klasične hipoteze tumači se i nastanak različitih oboljenja središnjeg živčanog sustava, poput hidrocefalusa, moždanog edema, patološkog likvorskog tlaka i drugo. Značaj ovoga rada D.Oreškovića i M.Klarice, je da autori predlažu novu, posve drugačiju hipotezu o fiziologiji moždanog likvora, a samim tim otvaraju i nove mogućnosti otkrivanja uzroka spomenutih patoloških stanja, kao i nove pristupe njihovom liječenju.

Nova hipoteza o fiziologiji cerebrospinalnog likvora

Kontaktirajte nas

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.