Prijeđite na glavni sadržaj

Novi Ciklotron konačno na 'Ruđeru'

30.4.2009.

Danas je na Institutu 'Ruđer Bošković' u novouređenu ciklotronsku dvoranu smješten novi, 18 MeV-ski ciklotron Cyclone 18/9 HC tvrtke IBA Molecular iz belgijskog Louvain-la-Neuvea. Svoju će primjenu osim u proizvodnji radiofarmaceutika za potrebe medicinske dijagnostike naći i u temeljnim znanstvenim istraživanjima u fizici, radiokemiji te biomedicini.

Novo nabavljeni ciklotron predstavlja revitalizaciju uspješnog starog Zagrebačkog ciklotrona, a osnivanjem tvrtke RUĐER MEDIKOL CIKLOTRON d.o.o. realiziran je kao zajednički poslovni poduhvat subjekata iz znanosti i gospodarstva: Instituta 'Ruđer Bošković', Ruđer inovacija i Medikol d.o.o.. Na njemu će se osim temeljnih znanstvenih istraživanja svakodnevno proizvoditi radiofarmaceutici za potrebe medicinske dijagnostike i to primarno za dijagnostiku malignih, ali i neuroloških bolesti poput Alzheimerove.

Radi predviđene dinamike građevinskih radova, smještaj ciklotrona u svoj konačni položaj mora se obaviti u toku samih građevinskih radova pa će tek dovršenjem radova koji se očekuje krajem svibnja adaptirani prostor bljesnuti punim sjajem. Početak pokusnog rada ciklotrona na proizvodnji radiofarmaceutika namijenjenih hrvatskoj nuklearnoj medicini očekuje se u drugoj polovici godine.

Novi Ciklotron konačno na 'Ruđeru'

Kontaktirajte nas

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.