Prijeđite na glavni sadržaj

Novi EPR spektrometar u Laboratoriju za magnetske rezonancije

10.11.2021.
Novi EPR spektrometar u Laboratoriju za magnetske rezonancije

Novi EMX Bruker X-band EPR spektrometar u Laboratoriju za magnetske rezonancije.

Novi EMX Bruker EPR spektrometar vrijedan je više od 1.5 milijuna kuna, financiran je iz vlastitih projekata, te izrađen znanjem i snagama znanstvenika Laboratorija za magnetske rezonancije (LMR) Zavoda za fizičku kemiju (ZFK-a) Instituta Ruđer Bošković (IRB). Zbog jačeg magnetskog polja jedinstven je u Hrvatskoj, a znanstvenicima će koristiti za istraživanja u fizici, kemiji, biologiji, znanosti o materijalima, medicini i brojnim drugim primjenama.

''Novi EPR spektrometar omogućava postizanje magnetske indukcije čak do 1.9 Tesla i time velikog magnetskog posmaka. To je izuzetno važno kod istraživanja metalnih centara u (bio)materijalima kao što su kompleksi prijelaznih metala, metalo-organske mreže i sl.

S ovakvim karakteristikama magneta moguće je sličnim modularnim pristupom u budućnosti nadograditi rad spektrometra na višu EPR frekvenciju, primjerice za područje Q-band EPR spektroskopije odnosno sa sadašnjih 9.5 GHz doći na oko 35 GHz, a takav EPR spektrometar još uvijek nemamo u RH,'' objašnjava dr. sc. Marina Ilakovac Kveder, voditeljica LMR-a.

Novi EMX Bruker X-band EPR spektrometar izgrađen je na platformi starog NMR elektro-magneta Varian 7300 zalaganjem djelatnika LMR-a, a radi u kontinuiranom (CW) modu.

Vrijednost instrumenta veća je od 1.5 milijuna kuna. Naime, samo vrijednost zadnje nabavljenog napajanja magnetskog polja doseže 800 tisuća kuna a spektrometar je uz magnet i izvor mikrovalnog zračenja opremljen i kriostatom za rad u širokom rasponu temperatura (4 -380 K) kao i različitim rezonatorskim šupljinama.

Voditeljica LMR-a dr. sc. Marina Ilakovac Kveder ističe činjenicu da je spektrometar financiran kompletno iz vlastitih projekata laboratorija i to kroz projekt MZO-a voditelja dr. sc. Borisa Rakvina, projekt HrZZ-a SPES voditeljice dr. sc. Marine Ilakovac Kveder, te europski strukturni projekt 'AVACS' kojeg za IRB koordinira dr. sc. Marina Ilakovac Kveder.

Dr. Marina Ilakovac Kveder i Brukerov inženjer Peter Märtz pri instalaciji EPR spektrometra.

"U LMR-u smo posebno ponosni što je ovime nastavljena tradicija izgradnje EPR spektrometara na IRB-u duga preko pedeset godina. Naime, prvi EPR spektrometar na IRBu je izrađen  još davne 1964., a tradicija izvrsnih znanstvenih rezultata uporabom elektronske paramagnetske/spinske rezonancije od prof. Janka Heraka, prof. Zorice Veksli, prof. Antonija Dulčića, preko dr. sc. Borisa Rakvina i drugih, zadržana je i danas u LMR-u.

S obzirom na to da EPR/ESR spektroskopija ima široku primjenu u fizici, kemiji, biologiji, znanosti o materijalima, medicini te brojnim drugim, otvoreni smo za znanstvenu i komercijalnu suradnju, kao i do sada. Svi zainteresirani za demonstraciju rada spektrometra, mogu se javiti dr. sc. Jurici Jurecu, našem višem stručnom suradniku.

Ovom prilikom zahvalila bih se našim tehničarima Tomislavu Mrli i Hasanu Muharemoviću, predstojniku ZFK-a dr. sc. Borislavu Kovačeviću kao i mnogim djelatnicima Uprave IRB-a bez čije pomoći ne bi bilo moguće realizirati ovako zahtjevan projekt," ističe dr. Ilakovac Kveder.

Kontaktirajte nas

Više informacija

Jurica Jurec

viši stručni suradnik u sustavu znanosti i visokom obrazovanju

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.