Prijeđite na glavni sadržaj

Laboratorij za magnetske rezonancije

U Laboratoriju se primjenama metoda magnetskih rezonancija (elektronske paramagnetske rezonancije, EPR, kao i elektronske nuklearne dvostruke rezonancije, ENDOR) vrše istraživanja u područjima fizike, kemije, biologije i medicine, u interdisciplinarnim područjima (biofizika i biokemija) kao i istraživanja usmjerena na karakterizaciju različitih materijala.

Marina Ilakovac Kveder

Laboratorij za magnetske rezonancije

EPR (Electron Paramagnetic Resonance ili ravnopravno drugo ime ESR, Electron Spin Resonance) je spektroskopska tehnika kojom se detektiraju paramagnetski centri (centri koje posjeduju nesparene elektrone). EPR spektroskopija zasniva se na principu rezonancije: mjeri se apsorpcija mikrovalnog zračenja u trenutku kada je mikrovalna frekvencija jednaka frekvenciji precesije elektrona u magnetskom polju.

Velika osjetljivost EPR spektroskopije omogućuje da se detektira vrlo mala koncentracija paramagnetskih centara/čestica u nekom materijalu (znatno manja od 1 ppm) što nije čest slučaj kod ostalih spektroskopija. Budući da iznenađujuće velik broj materijala posjeduje nesparene elektrone, na primjer u obliku raznih defekata u strukturi na molekularnoj i atomskoj razini, EPR se koristi za mjerenja u fizici, kemiji, biologiji, medicini te u interdisciplinarnim znanstvenim područjima.

Primjena EPR spektroskopije se znatno proširuje unosom paramagnetskih čestica u pojedine mikroskopske sustave u kojima želimo istražiti dinamička svojstva tog sustava. Primjer za to su najčešće velike makromolekule sintetskog i prirodnog podrijetla, polimerni materijali, različite biološke makromolekule, proteini, membrane i sl. Važna primjena je u mjerenju doze ionizirajućeg zračenja kao i kontroli hrane konzervirane ionizirajućim zračenjem.

Laboratorij za magnetske rezonancije u Zavodu za fizičku kemiju, IRB, posjeduje impulsni EPR spektrometar, FT/CW EPR, ELEXSYS 580, tvrtke Bruker iz Njemačke. To je jedini spektrometar te vrste u našoj zemlji i nabavljen 2002. g. okviru kapitalne znanstvene opreme u RH. Koncem 2009. g. instrument je nadograđen impulsnom elektronskom nuklearnom dvostrukom rezonancijom (impulsni ENDOR) koja znatno povećava rezoluciju snimljenih spektara s obzirom na susjedne atomske jezgre.

Neka od trenutnih znanstvenih istraživanja (znanstvene publikacije) su u području faznih prijelaza materijala između staklastih i kristalnih stanja relaksacijskim metodama, istraživanja lokalnih polja na površinama jednomolekulskih magneta, oštećenja nastala ionizacijskim zračenjem u organskim kristalima, EPR dozimetrija te molekulska dinamika u polimernim strukturama.

Primjena u gospodarstvu vezana je uz detekciju paramagentskih centara u materijalima koji mogu biti tekući, kruti, prozirni ili neprozirni. Ovim pristupom možemo detektirani antioksidacijski potencijal npr. namirnica ili utvrditi da li je hrana sterilizirana zračenjem.

Ova stranica koristi kolačiće

neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva.

Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.