Prijeđite na glavni sadržaj

Laboratorij za magnetske rezonancije

U Laboratoriju se primjenama metoda magnetskih rezonancija (elektronske paramagnetske rezonancije, EPR, kao i elektronske nuklearne dvostruke rezonancije, ENDOR) vrše istraživanja u područjima fizike, kemije, biologije i medicine, u interdisciplinarnim područjima (biofizika i biokemija) kao i istraživanja usmjerena na karakterizaciju različitih materijala.

Laboratorij za magnetske rezonancije

EPR (Electron Paramagnetic Resonance ili ESR, Electron Spin Resonance) je spektroskopska tehnika kojom se detektiraju paramagnetski centri (centri koje posjeduju nespareni spin elektrona). EPR spektroskopija zasniva se na principu rezonancije: mjeri se apsorpcija mikrovalnog zračenja u trenutku kada je energija mikrovalnog zračenja jednaka energetskom rascjepu između energetskih razina spina elektrona u magnetskom polju.

Velika osjetljivost EPR spektroskopije omogućuje detekciju vrlo malih koncentracija paramagnetskih centara/čestica u nekom materijalu (znatno manju od 1 ppm) što nije čest slučaj kod ostalih spektroskopija. Budući da iznenađujuće velik broj materijala posjeduje nespareni spin elektrona, na primjer u obliku raznih defekata u strukturi na molekulskoj i atomskoj razini, EPR se koristi za mjerenja u fizici, kemiji, biologiji, medicini te u interdisciplinarnim znanstvenim područjima.

Primjena EPR spektroskopije se znatno proširuje unosom paramagnetskih čestica u pojedine mikroskopske sustave u kojima želimo istražiti dinamička svojstva tog sustava. Primjer za to su najčešće velike makromolekule sintetskog i prirodnog podrijetla, polimerni materijali, različite biološke makromolekule, proteini, membrane i sl. Važna primjena je u induciranju paramagnetskih centara/defekata ionizirajućim zračenjem.  

Primjena u gospodarstvu vezana je uz detekciju paramagentskih centara u materijalima koji mogu biti tekući, kruti, prozirni ili neprozirni, amorfni, u staklastom stanju, monokristali, polikristali itd. Ovim pristupom možemo također  detektirani antioksidacijski potencijal npr. namirnica, sokova, ulja, sjemenki itd.

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.