Prijeđite na glavni sadržaj

Novi HPC alat za male i srednje poduzetnike

U sklopu europskog projekta vrijednog dva milijuna eura, razvijen je novi alat za procjenu potencijala korištenja tehnologije računalstva visokih performansi.
24.3.2017.
Novi HPC alat za male i srednje poduzetnike

U okviru Europskog istraživačkog projekta SESAME Net, čiji je partner Centar za informatiku i računarstvo Instituta Ruđer Bošković (IRB), europska mreža HPC centara (High Performance Computing – računalstvo visokih performansi) razvila je novi alat koji omogućava poduzećima procjenu svojih potencijala za korištenje tehnologije računalstva visokih performansi.

Zahvaljujući novom alatu, poduzetnik može u samo nekoliko koraka provjeriti hoće li imati koristi od korištenja računalstva visokih performansi. Naime, veliki broj poduzetnika nije svjestan mogućnosti koje im HPC tehnologija može pružiti. Većina smatra kako je ova tehnologija rezervirana za velika poduzeća koja imaju visok proračun za razvoj i istraživanje te velik broj znanstvenog kadra u stalnom ili suradničkom radnom odnosu.

HPC tehnologija predstavlja integraciju složenih algoritama, jakih računalnih sustava i brze mrežne infrastrukture s ciljem efikasnog, pouzdanog i brzog izvršavanja složenih programa uz postizanje visokih performansi, a njezine prednosti su računalna simulacija, brži dizajn novih proizvoda, niži troškovi razvoja i rada te brži i točniji rezultati.

Unazad nekoliko godina, pružanje usluga korištenja HPC-a promijenilo se tako da omogućuje malim i srednjim poduzećima pristup skupim programskim rješenjima i računalnim resursima putem metode 'pay as you go' (plati prema korištenju).

Brojni mali i srednji poduzetnici diljem svijeta iz različitih sektora prihvatili su HPC tehnologiju, što je doprinijelo uspješnim rezultatima u njihovom poslovanju. HPC može donijeti brojne prednosti u širokom rasponu djelatnosti od ljevaonica, proizvođača plastičnih proizvoda do studija za dizajn ili ureda za financijske analize.

Veliki broj europskih i nacionalnih projektnih poziva potiče korištenje HPC tehnologije u malim i srednjim poduzećima jer rezultati upućuju da ulaganje u ovo područje ostvaruje poduzetnicima deseterostruki povrat prihoda.

Kako bi mogao koristi ovaj novi alat, poduzetnik se treba pridružiti SESAME Net mreži i ispuniti upitnik koji predstavlja ulazne podatke za razvijeni alat. Na temelju danih odgovora, proces procjene automatski generira vrijedno izvješće o procjeni stanja i pozicioniranju poduzeća, prednostima i nedostatcima korištenja HPC tehnologije te uključuje niz preporuka kako povećati potencijal poduzeća.

Tijekom i nakon postupka procjene poduzetniku je dostupna pomoć od strane SESAME Net partnera u obliku osobnog mentorstva, on-line tehničkog foruma, materijala za obuku kao i savjetovanje o aktualnim natječajima te mogućnostima sufinanciranja.

U SESAME Net projekt uključeno je 14 kompanija, javnih istraživačkih institucija i sveučilišta iz 13 europskih zemalja. U Hrvatskoj ovaj projekt dijelom provodi Centar za informatiku i računarstvo IRB-a.

SESAME Net projekt financira se kroz program Europske unije za istraživanje i inovacije Obzor 2020 u vrijednosti od dva milijuna eura.

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.