Prijeđite na glavni sadržaj

Novi ciklotron na IRB-u

30.3.2010.
Novi ciklotron na IRB-u

Danas je na Institutu Ruđer Bošković svečano otvoren novi ciklotron "Cyclone 18/9 HC". Ovaj ciklotron jedan je od najsuvremenijih u Europi, a realiziran je kao zajednički projekt znanosti i gospodarstva: Instituta Ruđer Bošković, Ruđer Inovacija d.o.o. i Medikol d.o.o. Ukupna vrijednost projekta iznosi 7 milijuna eura, a ciklotron će svoju primjenu, osim u proizvodnji radiofarmaceutika za potrebe medicinske dijagnostike, naći i u temeljnim znanstvenim istraživanjima u fizici, radiokemiji i biomedicini.

Najveći korisnik radiofarmaceutika proizvedenih na ovom ciklotronu svakako će biti Poliklinika Medikol koja već sad vodi najmoderniji PET/CT centar za obavljanje pretrage pozitronske emisijske tomografije. Novi ciklotron omogućit će opskrbu cijele Hrvatske radiofarmaceuticima, ali je namijenjen i korisnicima u regiji: Sloveniji, Srbiji, Bosni i Hercegovini, Mađarskoj, Bugarskoj i Rumunjskoj. Ruđer Medikol Ciklotron d.o.o. zapošljava sedam stručnjaka te će na godinu proizvesti količinu radiofarmaceutika potrebnu za 15.000 dijagnostičkih pretraga.

Novi ciklotron zamijenio je stari ciklotron iz 1962. godine koji je svojevremeno bio jedan od najsuvremenijih uređaja u svijetu. Koristio se prvenstveno za potrebe temeljnih znanstvenih istraživanja, ali i za proizvodnju radioaktivnih izotopa širokog spektra koji su korišteni i za potrebe medicinske dijagnostike u brojnim bolnicama i zdravstvenim ustanovama u široj zagrebačkoj regiji, pa čak i u inozemstvu.

Fotogalerija - svečano otvorenje RMC ciklotrona

Kontaktirajte nas

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.