Prijeđite na glavni sadržaj

Novi transmisijski elektronski mikroskop na IRB-u

Mikroskop će biti smješten u Laboratoriju za biljnu biologiju i biotehnologiju IRB-a.
12.12.2022.
Novi transmisijski elektronski mikroskop na IRB-u

Transmisijski elektronski mikroskop JEM-1400 Flash

U okviru projekta 'Otvorene znanstvene infrastrukturne platforme za inovativne primjene u gospodarstvu i društvu' (O-ZIP) nabavljen je i pušten u rad transmisijski elektronski mikroskop JEM-1400 Flash, vrijedan 600.000,00 eura. Mikroskop je opremljen sofisticiranom CMOS kamerom visoke razlučivosti i osjetljivosti što ga čini jedinstvenim u Republici Hrvatskoj.  

Transmisijski elektronski mikroskop JEM-1400 Flash sposoban je za povećanja do 1.200.000 puta, a maksimalno mu je razlučivanje 0,38 nm. Za oslikavanje uzoraka koristi elektronski snop promjenjive energije, od 60 kV do 120 kV. 

Ovaj tip mikroskopa koristi se prvenstveno za analize bioloških uzoraka, ali i za analize različitih uzoraka dobivenih kemijskim sintezama. Može se koristi i za neke manje zahtjevne analize novih materijala.

''U istraživanjima koje provodimo u Laboratoriju za biljnu biologiju i biotehnologiju IRB-a mikroskop ćemo koristiti za oslikavanje i analize staničnih ultrastruktura, prvenstveno kloroplasta odnosno fotosintetskih organela vaskularnih biljaka. Naime, uz pomoć specijaliziranih membrana, tilakoida, kloroplasti provode pretvorbu svjetlosne energije u kemijsku energiju. Pri tome dolazi do vezanja ugljičnog dioksida iz atmosfere i otpuštanja elementarnog kisika. Ovaj temeljni biokemijski proces fotosinteze već je dugi niz godina u središtu naših istraživačkih interesa, a istraživačka grupa je ostvarila i neke međunarodno prepoznate rezultate,'' navodi dr. sc. Hrvoje Fulgosi, voditelj Laboratorija za biljnu biologiju i biotehnologiju na IRB-u, te dodaje kako će transmisijski elektronski mikroskop bit dostupan široj znanstveno-akademskoj zajednici u RH, a model korištenja bit će u obliku servisne usluge.

Tradicija korištenja transmisijske elektronske mikroskopije na IRB-u duga je sedamdeset godina. Prvi uređaj ovog tipa nabavljen je davne 1953. godine. Na IRB-u transmisijsku elektronsku mikroskopiju osim biologa koriste i kemičari za analize uzoraka dobivenih različitim sintezama te kolege fizičari za neke temeljne analize novih materijala.

David Matthew Smith, Ivanka Jerić i Hrvoje Fulgosi

''S novim uređajem će se primjena transmisijske elektronske mikroskopije zasigurno povećati, a vjerujem da će kolege pronaći i mogućnosti nekih novih analiza. Što se tiče primjena u biološkim i biomedicinskim istraživanjima, planiramo dublju integraciju elektronske i konfokalne mikroskopije, što će omogućiti ultrastrukturno oslikavanje i lokalizaciju određenih proteinskih kompleksa, pa čak i pojedinačnih proteina,'' objašnjava dr. sc. Fulgosi. 

Uz mikroskop na IRB-u, ove je godine na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu Sveučilišta u Splitu pušten u rad još jedan JEOL JEM-1400Flash, a u Kliničkoj bolnici Dubrava u Zagrebu već dugi niz godina radi JEM-1400 prethodne generacije. Ipak, zbog opremljenosti sa specifičnom visoko sofisticiranom kamerom, novi mikroskop na IRB-u jedinstven je u Hrvatskoj.   

Projekt O-ZIP u sklopu kojeg je nabavljen novi transmisijski elektronski mikroskop JEM-1400 Flash je veliki infrastrukturni projekt IRB-a koji se financira sredstvima Europske unije (EU) iz Europskog fonda za regionalni razvoj (EFRR), u sklopu Operativnog programa konkurentnost i kohezija 2014. - 2020. (OPKK).

Kontaktirajte nas

Više informacija

Hrvoje Fulgosi

Voditelj laboratorija znanstveni savjetnik u trajnom zvanju

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.