Prijeđite na glavni sadržaj

Novi uspjeh ''Ruđerovaca'' - ponovno među TOP5

19.10.2012.
Novi uspjeh ''Ruđerovaca'' - ponovno među TOP5

Znanstvenici Grupe za kvantnu organsku kemiju IRB-a dr. sc. Borislav Kovačević i dr. sc. Robert Vianello objavili su, zajedno s pok. prof. Zvonimirom Maksićem, revijski rad pod naslovom "Advances in Determining the Absolute Proton Affinities of Neutral Organic Molecules in the Gas Phase and Their Interpretation: A Theoretical Account" u časopisu s najvećim faktorom utjecaja u kemiji Chemical Reviews (IF = 40.197) i petom časopisu uopće prema tom kriteriju.

Istraživanje dr. Kovačevića i dr. Vianella odnosi se na razumijevanje reakcija prijenosa protona te računalnog predviđanja novih naprednih materijala, posebice izuzetno snažnih organskih superbaza i superkiselina.

Razumijevanje reakcija prijenosa protona, najmanjih, najlakših i najrasprostranjenijih atomskih jezgri u svemiru, od izuzetne je važnosti za kemiju jer procesi prihvaćanja i otpuštanja protona utjelovljuju najelementarnije kemijske reakcije, a često predstavljaju i početni korak mnogih organskih i biokemijskih transformacija.

S druge strane, razvoj novih i sve snažnijih organskih superbaza, spojeva koji se često nazivaju protonskim spužvama zbog njihove sposobnosti ''upijanja'' protona i poticanja kemijske transformacije bez neželjenih popratnih reakcija i suvišnih tvari, doprinosi svim granama kemijske industrije iz jednostavnog razloga što superbaze predstavljaju važne i nezamjenjive katalizatore u mnogim kemijskim pretvorbama.

Rad je objavljen na poziv glavnog urednika, a stigao je kao priznanje višegodišnjim istraživanjima članova ove grupe. U posljednjih desetak godina, znanstvenici Grupe za kvantnu organsku kemiju objavili su u ovom području oko četrdesetak radova u vodećim časopisima za kemiju. Ostvarili su mnogobrojne suradnje i na taj način eksperimentalno potvrdili svoja računalna predviđanja kroz zajednički rad s grupama unutar IRB-a, ali i u inozemstvu.

Računalna kemija danas je jedan od glavnih putova istraživanja u računalnim prirodnim znanostima. Uklonila je „granice“ između tradicionalnih disciplina fizike, kemije i molekularne biologije pružajući važnu vezu između teorije i eksperimenata te se danas smatra trećim stupom modernih prirodnih znanosti.

Kontakt

Borislav Kovačević, dr.sc.

Viši znanstveni suradnik
Tel:
+385 1 457 1385
Interni broj:
1502

Robert Vianello, dr.sc.

Voditelj laboratorija znanstveni savjetnik u trajnom zvanju
Tel:
+385 1 456 1117
Interni broj:
1707

Kontaktirajte nas

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.