Prijeđite na glavni sadržaj

Novi uspjeh teorijskih kemičara

7.12.2009.

Naši teorijski kemičari prof. dr. sc. Zvonimir Maksić i dr. sc. Robert Vianello objavili su rad u vodećem svjetskom kemijskom časopisu Journal of the American Chemical Society (čimbenik odjeka IF2008 = 8.091) o kompjuterskom dizajnu i sintezi nove superbaze s interesantnim svojstvima.

Novi uspjeh teorijskih kemičara

Ovaj rad rezultat je hrvatsko–englesko–estonske međunarodne suradnje. Naime, spoj je sintetiziran u Brightonu (UK) i eksperimentalno ispitan u laboratorijima u Bathu i Durhamu u Engleskoj te u Tartuu u Estoniji. Naši teorijski kemičari predvidjeli su visoku bazičnost novog spoja i njegova karakteristična svojstva, a ti su teorijski rezultati poslužili eksperimentalnim kemičarima kao putokaz u njihovim istraživanjima. Ovaj primjer izvrsno ilustrira moderna znanstvena istraživanja temeljena na međunarodnoj umreženosti i sinergiji kompjuterske i eksperimentalne kemije. Na ovaj način znanstvenicima se omogućava da direktno i ekonomičnije dođu do cilja istraživanja

Kontaktirajte nas

Ova stranica koristi kolačiće

neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva.

Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.