Prijeđite na glavni sadržaj

Novi zapaženi rezultati Grupe za hadronsku spektroskopiju

24.10.2011.
Novi zapaženi rezultati Grupe za hadronsku spektroskopiju

Nakon dva zapažena rada u Physical Review Letters, članovi Grupe za hadronsku spektroskopiju, Zavoda za eksperimentalnu fiziku IRB-a su pod vodstvom dr. Alfreda Švarca u posljednjem broju jednog od najpoznatijih svjetskih časopisa nuklearne fizike - Physical Review C - Nuclear Physics, objavili dva povezana rada o problematici nukleonskih pobuđenih stanja (1,2) koja se manifestiraju u obliku barionskih rezonancija.

Nakon nekoliko radova s međunarodnim suradnicima iz te problematike, članovi Grupe su rezultate svojih dugogodišnjih istraživanja sistematizirali u dva međusobno povezana rada koji formuliraju način kako zagrebačka realizacija Carnegie-Mellon-Berkeley modela može biti načelno primijenjena da se jednom metodom iz svjetske zbirke amplituda raspršenja gotovo model neovisno identificiraju polovi matrice raspršenja koji u načelu predstavljaju nukleonska rezonantna stanja.  

Snaga prijedloga, što je i otvorilo put publiciranju ovog istraživanja u tako renomiranom časopisu, jest da se ponuđena metoda može primijeniti za uvođenje polova kao model neovisnih kvantifikatora nukleonskih rezonantnih stanja u najveću sekundarnu kompilaciju fizikalnih veličina i podataka: The Review of Particle Physics – Particle Data Group u kojoj je kvantifikacija nukleonskih rezonantnih stanja trenutačno riješena na nezadovoljavajući, i model ovisan način.

Također, važno je napomenuti da su radovi realizirani u suradnji s Univerzitetom u Tuzli, te su osnova dvaju već obranjenih doktorskih disertacija mladih tuzlanskih kolega, a realizacija ovog projekta tek je prvi korak u ostvarenju dugoročne suradnje IRB-a sa Univerzitetom u Tuzli.

Kontaktirajte nas

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.