Prijeđite na glavni sadržaj

Nucleic Acids Research objavio rad Ruđerovaca

22.7.2013.

Istraživanje metabolizma DNA kod bakterija i pripadnih proteina je još uvijek nedovoljno istraženo područje koje ima veliku perspektivu u traženju novih ciljnih inhibitora proteina DNA metabolizma koji su važni za rast bakterijskih patogena. Znanstvenici Laboratoriju za molekularnu genetiku otkrili su do sada nepoznatu ulogu esencijalnih staničnih proteina u procesu segregacije kromosoma tijekom reproduktivne faze bakterijskog rasta. Riječ je o istraživanju koje je gotovo u cijelosti obavljeno na IRB-u.

Istraživanja koja su prikazana u navedenom radu usmjerena su na esencijalne stanične proteine (SSB) pronađene u svim domenama života, od bakterije do čovjeka. Proteini SSB specifično vežu jednolančanu molekulu DNA, štite je od nukleolitičke razradnje i sprječavaju nastajanje neproduktivnih struktura jednolančane DNA (ssDNA). Tijekom interakcija s nizom proteina koji su uključeni u procese replikacije, popravka i rekombinacije molekula DNA, proteini SSB moduliraju ove važne stanične procese. Istraživanje metabolizma DNA kod bakterija i pripadnih proteina je još uvijek nedovoljno istraženo područje koje ima veliku perspektivu u traženju novih ciljnih inhibitora proteina DNA metabolizma koji su važni za rast bakterijskih patogena.

Znanstvenici LMG-a otkrili su do sada nepoznatu ulogu esencijalnih staničnih proteina u procesu segregacije kromosoma tijekom reproduktivne faze bakterijskog rasta.

Sustavna istraživanja proteina SSB (SsbA i SsbB) u Laboratoriju za molekularnu genetiku otkrila su jednu njihovu do sada nepoznatu ulogu u procesu segregacije kromosoma tijekom sporulacije modelne bakterije S. coelicolor. Kompleksnim genetičkim tehnikama, ciljanim mutacijama bakterijskog genoma, te analizom razine transkripcije gena ssb i primjenom fluorescencijskih tehnika otkrivena je nova uloga paralognog proteina SsbB u segregaciji kromosoma tijekom reproduktivne faze bakterijskog rasta. Rješena je i kristalna struktura proteina SsbB te uspoređena sa strukturom SsbA koju smo odredili još 2009. godine.

Analiza fluorescencijskim mikroskopom pokazuje defekt u segregaciji kromosoma u bakteriji koja ne sintetizira protein SsbB (A 1-3; žute i bijele strijeleice). Divlji tip bakterije S. coelicolor prikazan je na panelu B. Bijela crta, 5 µm.

Usporedba je pokazala neočekivano sličnost u njihovoj kvartarnoj strukturi. U strukturi SsbB po prvi su puta uočeni disulfidni mostovi koji dosad nisu nađeni kod SSB proteina, a rijetki su i kod ostalih staničnih proteina. Važnost disulfidnih mostova proteina SsbB za proces vezanja ssDNA potvrđen je i analizom vezanja ssDNA.

Treba istaknuti da je ovo istraživanje gotovo u cijelosti obavljeno na IRB-u.

Tehnika biooslikavanja streptomicetnih uzoraka usvojena je u suradnji sa Sveučilištem Strathclyde i potom uvedena u rad Laboratorija za molekularnu genetiku uz pomoć fluorescencijskog mikroskopa PMF-a. Kristalografska istraživanja napravljena su u suradnji sa ESRF-om u Grenobleu.

Kontaktirajte nas

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.