Prijeđite na glavni sadržaj

Obilježeno 35 godina Istraživačke postaje Martinska

21.12.2015.
Obilježeno 35 godina Istraživačke postaje Martinska

Danas je znanstveno-popularnim događanjem u Gradskoj knjižnici Juraj Šižgorić u Šibeniku obilježeno 35 godina Istraživačke postaje Martinska.

Na skupu su znanstvenici Zavoda za istraživanje mora i okoliša Instituta Ruđer Bošković predstavili svoj rad široj javnosti kroz 15 predavanja i okrugli stol na temu „Djelovanje istraživačke postaje Martinska u održivom razvoju šibenske regije“.

U uvodnom dijelu događanja okupljeni su upoznati poviješću istraživačke postaje Martinska. Prijedlog o otvaranju znanstveno-istraživačke jedinice „Grupa za istraživanje i razvoj akvakulture Šibenik“ donesen je na sastanku u Općinskoj skupštini Šibenik 1979. godine.

Područje Šibenika odabrano je zbog centralne pozicije na hrvatskom dijelu Jadrana te zbog koncentrirane povezanosti vodnih odjeljaka – slatkih, boćatih i slanih voda zbog čega je područje Šibenika pogodno za razvoj akvakulture i znanstvena istraživanja.

Laboratorijski prostor na Martinskoj otvoren je 22. prosinca 1980. godine s ciljem proučavanja osnovnih procesa i utjecaja čovjeka na prirodne karakteristike vode, razvoja akvakulture, održivog razvoja akvakulture i turizma te usavršavanja mladih znanstvenika.

Prema prikupljenim i stručno obrađenim podacima o istraživanjima rijeke Krke i estuarija u periodu od oko osamdeset godina (1927 do 2010) objavljeno je 1359 radova. Od 1980. godine znanstvenici IRB-a objavili 364 rada, a ako gledamo samo na znanost i znanstvena istraživanja, što i jest misija i osnovna djelatnost koja se obavlja na Martinskoj, prema međunarodnim bazama podataka SCOPUS i WoS, suradnici Instituta autori su 80 posto svih znanstvenih radova o Šibenskom akvatoriju uopće.

Osim velikog broja znanstvenih radova, u Martinskoj se odvija i intenzivna međunarodna suradnja s institucijama iz Njemačke, Francuske, SAD, Kanade, Italije, Kine, Indije te Ujedinjenog Kraljevstva.

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.