Prijeđite na glavni sadržaj

Uživo iz hrvatskog podmorja web kamerom

13.7.2016.
Uživo iz hrvatskog podmorja web kamerom

Zahvaljujući suradnji znanstvenika iz Zavoda za istraživanje mora i okoliša Instituta Ruđer Bošković (IRB) te udruge Šibenik Meteo (ŠM) javnost je u mogućnosti pratiti uživo prve podvodne kadrove snimljene kamerom koja je instalirana u podmorju Martinske kod Šibenika na dubini od 5m. Projekt je financijski potpomognula i Turistička zajednica Grada Šibenika.

Planovi za realizaciju ovog projekta pokrenuti su još prošle godine međutim zbog nedovoljnih financijskih sredstava odgođeni su za ovu godinu. Za realizaciju projekta utrošeno je gotovo 180 metara različitih kablova, zaštite i izolacije. Cijeli sustav osmislili su i realizirali Marin Brajković i Darko Begić iz udruge Šibenik Meteo, te Neven Cukrov iz IRB-a.

Sustav je opremljen i reflektorom koji u ljetnom režimu rada osvjetljava podmorje svakodnevno od 20h do 23h, a termin paljenja i gašenja mijenjat će se ovisno o promjeni duljine dana i noći.

Estuarij rijeke Krke poznato je mrijestilište mnogih vrsta riba što su pokazale i prve testne fotografije. Vizualni materijali i podaci koje će prikupiti uz pomoć podvodne kamere, na meteo postaji, kao i panoramskom kamerom usmjerenom na Šibenik te sondom za mjerenje temperature mora, znanstvenicima će poslužiti za praćenje života tog dijela podmorja.

Područje Šibenika zahvaljujući centralnoj poziciji na hrvatskom dijelu Jadrana te zbog koncentrirane povezanosti vodnih odjeljaka – slatkih, boćatih i slanih voda izuzetno je pogodno za razvoj akvakulture i znanstvena istraživanja.

Ovo područje predmet je proučavanja znanstvenika već duži niz godina. Tako je laboratorijski prostor IRB-a na Martinskoj otvoren 1980. godine s ciljem proučavanja osnovnih procesa i utjecaja čovjeka na prirodne karakteristike vode, razvoja akvakulture, održivog razvoja akvakulture i turizma te usavršavanja mladih znanstvenika.

Dr. sc. Neven Cukrov iz Zavoda za istraživanje mora i okoliša IRB-a objašnjava da je ovaj zajednički pothvat udruge Šibenik Meteo (ŠM) i IRB-a jedan od projekata koji pridonose pozicioniranju postaje Martinska kao morskom opservatoriju te ističe kako je znanstvena zajednica već pokazala interes za prikupljeni materijal.

Osim što su omogućili javnosti uživanje u prekrasnim kadrovima šibenskog podmorja, ovim projektom ŠM i IRB su pripomogli revitalizaciji Martinske, što je i cilj ostalih udruga, gradskih vlasti i TZ  unutar projekta LjeTUj NA Martinskoj čime se želi vrati stari sjaj Martinske koja je bila izletiše i kupalište starijih generacija Šibenčana.

"Podvodni svijet i mogućnost da ga možemo pratiti uživo te spoznaja da na Jadranu ovakav sustav imaju samo Slovenci bila nam je glavna vodilja u realizaciji projekta. Pregledali smo dosta dostupnog materijala na internetu, sustava koji su postavljeni u akvarijima, na podvodnim grebenima i slično te pristupili izvođenju i realizaciji projekta na Martinskoj.

Ova nam je lokacija bila i tim više zanimljiva jer su potrebni resursi za izvođenje projekta bili dostupni i jednostavni za polaganje i montažu", dodaje Darko Begić iz udruge Šibenik Meteo.

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.