Prijeđite na glavni sadržaj

Objavljen rad u Physiological Reviews

17.10.2016.
Objavljen rad u Physiological Reviews

U posljednjem broju prestižnog časopisa iz područja fiziologije (Physiol. Rev; IF=30,094) tim znanstvenika koji čine dr. sc. Darko Orešković iz Laboratorija za neurokemiju i molekularnu neurobiologiju Zavoda za molekularnu biologiju IRB-a, prof. dr. sc.  Milan Radoš i prof. dr. sc. Marijan Klarica s Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, objavili su polemiku: "Cerebrospinal fluid secretion by the choroid plexus?" čiji sadržaj je vezan uz način na koji nastaje cerebrospinalni likvor (CSF), tekućina u kojoj je uronjen čitav središnji živčani sustav (SŽS).

Naši znanstvenici su temeljem svog dugogodišnjeg eksperimentalnog rada nedavno postavili i publicirali hipotezu o fiziologiji likvora koja je u suprotnosti sa sto godina starom općeprihvaćenom klasičnom hipotezom. Prema toj klasičnoj hipotezi o fiziologiji likvora, likvor se ponaša poput spore rijeke koja izvire unutar SŽS, cirkulira uokolo SŽS, da bi se apsorbirala na površini mozga.

Prema hipotezi naših autora, likvor se ne ponaša tako, već ovisno o fiziološkim i patofiziološkim uvjetima koji vladaju između CSF i priležećeg okoliša, likvor nastaje i nestaje na svim mjestima u likvorskom sustavu.

Orešković-Klarica hipoteza

Hipoteza naših znanstvenika je nedavno potvrđena i eksperimentalnim rezultatima japanskih znanstvenika koji su je u svom radu nazvali prema imenima autora (Orešković-Klarica hipoteza). Budući da se prema klasičnoj hipotezi vjeruje da se CSF stvara aktivno (secernira) pomoću biološke pumpe (korioidnog pleksusa), polemika je vođena upravo oko toga može li korioidni pleksus biti biološka pumpa, ili on to nije, kao što je prikazano u hipotezi Orešković-Klarica.

Ovi rezultati veliko su priznanje istraživanju hrvatskog tima znanstvenika. 

Kontaktirajte nas

Više informacija

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.